Egyéni vállalkozók, őstermelők és áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket

Egyéni vállalkozók, őstermelők és áfafizetésére kötelezett magánszemélyek is használhatják ajánlatként a személyijövedelemadó-bevallási tervezeteket, de a többségük május elejéig még nem küldte el az adóhatósághoz a bevallását – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A NAV összesítése szerint mintegy 177 ezer egyéni vállalkozó, több mint 64 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély juttatta el szja-bevallását a NAV-hoz. A többi 220 ezernek szerdáig maradt ideje, hogy kiegészítse az adóhatóság által elkészített bevallási tervezetet, vagy kitöltve elküldje a szükséges nyomtatványt.

Az őstermelők, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók bevallási tervezete nem válik automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá, mivel a tevékenységükhöz kapcsolódó adatok nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában, így nem is kerülhettek bele a tervezetbe. Ki kell tehát egészíteniük a vállalkozói, az önálló, valamint az őstermelői tevékenységből származó jövedelmekkel, fizetési kötelezettségeikkel.

Az őstermelőknek 2020-tól a szociális hozzájárulási adót a személyijövedelemadó-bevallásban kell bevallaniuk. Az év közben megfizetett szociális hozzájárulási adóból az adókulcs 2019. július 1-jei csökkenése miatt visszajáró összeget is a bevallásban tudják visszaigényelni.

Ha a mezőgazdasági őstermelő ebből a tevékenységből származó éves bevétele tavaly nem haladta meg a 600 ezer forintot, és más adóköteles jövedelme sem volt, akkor bevallást nem kell benyújtania. Az őstermelő ezt a NAV által kiküldött kiegészítő nyilatkozaton is jelezheti.

Ha az egyéni vállalkozó (kivéve az egész évben a kata vagy eva hatálya alá tartozókat), az őstermelő és az áfás magánszemély május 20-áig elmulasztja a módosítást, kiegészítést, vagy saját maga nem készít, és nem nyújt be szja-bevallást, a NAV 15 napos határidővel felhívja a figyelmét, hogy pótolja a hiányt.

(Forrás: MTI)