Növényvédelmi előrejelzés: május 6-12.

Növényvédelmi előrejelzést készített a Tokaji borvidékre a május 6-12. közötti időszakra a Tarcali Kutató növényorvosa, Pableczki Bence.

Az elmúlt egy hétben a napi maximum hőmérséklet 18-22°C körül alakult. A május első két napján lehullott csapadék mennyiségében nagyobb eltérések voltak megfigyelhetőek. Bodrogkeresztúr és Tokaj környékén 1 mm körüli értékeket rögzítettek a mérőállomások, míg Tállya, Erdőbénye és Sátoraljaújhely környékén 10-14 mm csapadék hullott. Ahogy az elmúlt hetekben, úgy az elmúlt napokban is jellemző volt szeles időjárás. A talaj nedvességtartalmában jelentős változás nem történt. A május eleji csapadék eredményeként a borvidék északi részén emelkedett 50% felé a nedvességtartalom, a többi részen 40-50% között maradt.

Aktuális munkák kapcsán, több helyen még a gyomirtási szabályozási munkák folytak ez elmúlt napokban. Azonban egy-két ültetvényben már az első növényvédelmi kezelést is elvégezték. A következő időszakban fordítsunk figyelmet megfelelően elvégzett törzstisztításra és hajtásválogatásra! Borvidéki bejárásunk során sajnos továbbra is láthatóak műveletlen területek.

Fenológia

A borvidéken a szőlő fejlettsége kapcsán heterogén állapotokat figyelhetünk meg. Dűlőnként, művelésmódonként és fajtánként eltérések láthatóak az ültetvényekben. Egyes területeken még csak 5-10 cm-es hajtásokkal találkozhatunk, más ültetvényekbe pedig jó néhány hajtás már eléri a 20-40 cm-es hosszúságot is.

Lisztharmat

A lisztharmat aszkospórás fertőzésének elindulásához szükség feltételek a május elsején hullott csapadéknak köszönhetően a borvidék több pontján teljesülhettek. Az első tünetek megjelenése a tőketörzshöz legközelebbi levelek fonáki részén valósul meg. A tünetek azonosítása a borvidék legelterjedtebb szőlőfajtáinak (Furmint, Hárslevelű) gyapjas levélfonáka miatt nehéz feladat. A következő napokban kezdjük meg a kontakt, kén készítményekkel végzett védekezést.

Peronoszpóra

A peronoszpóra számára továbbra is kedvezőtlenek az időjárási körülmények. Habár a május elsején lehullott csapadék mennyisége a borvidék egyes részein meghaladta a 10 mm-t (Tállya, Erdőbénye, Sátoraljaújhely), azonban az alacsony éjszakai hőmérséklet, a várható újabb lehűlések, illetve a számottevő csapadék hiánya nem optimálisak a kórokozó részére. Korai, jelentősebb peronoszpóra fertőzésre nem kell számítani. Az első védekezést elsősorban ott végezzük el, ahol az elmúlt napokban nagyobb mennyiségű csapadék hullott. A kezelések során kontakt készítményeket használjuk. Konvencionális művelés esetén mankoceb vagy metirem hatóanyagok közül válasszunk. Ökológiai gazdálkodásban pedig rézkészítményeket alkalmazhatunk (rézoxiklorid vagy réz-hidroxid).

Tarka szőlőmoly

A hűvösebb és melegebb időszakok továbbra is váltakoznak. Ez várható a következő napokban is. A hét eleji lehűlést majd melegedés követei, azonban a következő hét elején újra visszaesés várható hőmérséklet terén. Ez a változékony időjárás, a hűvösebb periódusokkal a rajzás végének és a lárvák kelésének elhúzódását eredményezi. A védekezés jelenleg nem indokolt a kártevő ellen.

Atka

A szőlőlevélatka és a szőlő-gubacsatka károsítása több ültetvényekben is észlelhető. A fertőzöttség mértéke egyelőre gyenge. Azonban néhány ültetvényben az előző heti állapothoz képest, kismértékben erősödött a gubacsatka fertőzés mértéke. Amennyiben tovább növekszik a kártétel erőssége, akkor védekezzünk a károsító ellen. Ha az ültetvényben a fertőzés mértéke kisebb, akkor az első növényvédelmi kezeléskor magasabb dózisú kén alkalmazásával védekezhetünk, gyéríthetjük az atkapopulációt (kén hatékonyságát olajos készítménnyel növelhetjük, pl. narancsolaj), nagyobb károsítás esetén pedig atkaölő készítmény használata lehet indokolt (fenpiroximát, abamektin).

Szőlőtripsz

Néhány borvidéki ültetvényben láthatóak a szőlőtripsz okozta komolyabb károsítás tünetei a fiatal hajtásokon és leveleken. Jelentősebb károsítás esetén az alábbi tünetek figyelhetőek meg: a hajtások rövid ízközűek és kisméretűek, a levelek a színük felé kanalasodnak, szélük pedig megbarnul (lásd a nyitóképen). Kisebb mértékű károsítás esetén szívogatásuk hatására a hajtáson, a levélen és levélnyélen parás foltok jönnek létre. A leveleken, a szívogatás helyén, a levél fejlődése megáll vagy lelassul, majd a károsítás helyén szabálytalan formájú lyukak alakulnak ki Amennyiben a fertőzés mértéke erősebb, úgy ajánlott a védekezés elvégzése. Szőlőben nincs olyan növényvédő szer, amely szőlőtripsz ellen engedélyezve lenne. Azonban korábbi vizsgálatok alapján három hatóanyag hatékonynak bizonyult a kártevővel szemben: narancsolaj (ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett), spinozad (ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett), abamektin.

Vad

Néhány ültetvényben megjelent a vadak első károsítása. A kártétel bekövetkezését az elmúlt hetek száraz, csapadékszegény időjárása elősegítheti. A vadak táplálék- és nedvességforrás gyanánt kereshetik fel az ültetvényeket. Különösen az erdő közeli parcellákban számíthatunk kártételre. Távoltartásukra használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket.

Gyomszabályozás

Fordítsunk kellő figyelmet az ültetvények gyomszabályozására is. Kerüljük az ültetvények túlzott elgyomosodását. A gyomok jelentősebb felszaporodása párásabbá teszi az ültetvényt, ami a kórokozóknak kedvezőbb feltételeket teremt. A soraljak gyomirtására a soraljművelő gépeket vagy végső esetben glifozát hatóanyagot használhatunk. Azonban el kell kerülni, hogy a permetlé a szőlő zöld részeire kerüljön! Ezért fontos szerepe van az időben és jól elvégzett törzstisztításnak, ami történhet kézi vagy kémiai úton. Magról kelő gyomnövények ellen, azok néhány leveles állapotában kell védekezni. Évelő gyomok ellen a magasabb dózist javasolt alkalmazni a növények intenzív növekedési fázisában. Apró szulák esetében virágzáskor kell kijuttatni a gyomirtó szert, mezei aszat ellen pedig tőlevélrózsás állapotban. A glifozát felhasználása esetén úgy válasszuk meg a permetezés időpontját, hogy a kezelést követő 6 órán belül ne hulljon csapadék, hogy a hatóanyag maradéktalanul fel tudjon szívódni. A sorközök gyomszabályozására legjobb módszer a kaszálás.

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elered az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

Várható időjárás 2020.05.06-12.

Szerdán a hőmérséklet tovább csökken, napi maximum 12°C körül alakul majd. Csütörtöktől melegszik az idő. A hét második felében 20-24°C-ig emelkedik majd a hőmérséklet napközben. A jövő hét elején aztán újabb lehűlés várható. Kisebb, 1-2 mm-t hozó záporokra, zivatarokra szerdán, a hétvégén és a jövő hét első napján kell számítanunk. A szél szerdán, csütörtökön és jövő hét hétfőn is megélénkülhet 40-50 km/h feletti széllökésekre kell készülnünk.