Az érintkezésmentes csomagküldés a legbiztonságosabb koronavírus idején

Az Egészségügyi Világszervezet szerint rendkívül alacsony az esélye annak, hogy valaki küldeményeken keresztül terjessze, vagy kapja el a koronavírust (COVID-19). A WHO honlapján úgy fogalmaznak, hogy nyugodtan lehet online csomagot rendelni, hiszen a legtöbb esetben a küldemények felületén a vírusok csupán néhány óráig képesek tovább fertőzni, miközben a csomagok átfutási ideje alatt, ami szolgáltatási szinttől függően 1-2 munkanap az esetleges vírusok elpusztulnak.

Ahogy azt a Szegedi Tudomány Egyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézet és a Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet vezetője, Dr. Burián Katalin is megerősíti, a járvány idején rendkívül fontos az emberek közti közvetlen kapcsolat kerülése („social distancing”) és a közvetett érintkezés (bevásárlókosár, kocsi) lehetőségének korlátozása a saját magunk, családunk és a kereskedelmi dolgozók védelmében. Ehhez nyújthatnak segítséget az interneten keresztül történő vásárlások és érintkezésmentes csomagküldési megoldások, amelyek kiiktatják az emberek közötti közvetlen találkozást. Kívánatos volna ezeket a lehetőségeket tovább bővíteni.

A vírus által jelenleg leginkább sújtott országokban pár nap alatt többszörösére nőtt az online vásárlás volumene. A kereskedők és a szolgáltatók is mind keresik a legbiztonságosabb kézbesítési módokat és egyre jobban felértékelődnek azok a kézbesítési megoldások, amelyek jellegükből fakadóan érintkezésmentesek.

Magyarországon 4-5 éve jelentek meg a csomagautomaták, amelyek leginkább kényelmi szempontok miatt váltak hamar népszerűvé a nagyvárosokban, valamint egyre fontosabb szempont, hogy a csomagküldési szolgáltatások közül ezek a legkörnyezetkímélőbbek.

Amikor a vállalkozásunkat elindítottuk, még nem gondoltuk, hogy a kényelmi szempontokon túl biztonsági szempontból is egy új színvonalat tudunk nyújtani – mondja Bengyel Ádám, a legnagyobb forgalmat bonyolító csomagautomata-szolgáltató cég, a Foxpost vezérigazgatója. A csomagautomatás szállítás során sem az alkalmazottjaink, sem pedig az ügyfeleink – szinte egyáltalán – nem kerülnek kontaktusba egymással, hiszen a csomagokat egy gép adja át vagy veszi fel. Ezért a csomagautomatás csomagküldéskor vagy átvételkor lényegesen kisebb az esély bármiféle fertőzésre a többi futáros kiszállítási módhoz képest  – mondja a szakember, aki szerint míg egy házhozszállításos csomagot hozó futár naponta legalább 100-120 emberrel kerülhet kontaktusba munkája során, ez a szám a Foxpostnál kevesebb mint 20 és esetükben további biztonságot jelent, hogy az éves szinten több millió csomagot egy igen kicsi, maximum 50 fős csapattal szállítják le, nem pedig több száz vagy akár több ezer kollégával, így a megfertőződés vagy megbetegedés veszélye is sokkal kisebb.