Vince-napi vesszővágásra készülnek Ópusztaszeren

Ópusztaszer, 2017. január 22. Kalmár István mórahalmi hegybíró néhány szõlõvesszõt vizsgál az idei várható szõlõtermés megjövendölése céljából az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark skanzenjének szõlõskertjében Szent Vince napján, 2017. január 22-én. A környékbeli hegyközségek gazdái és a borrendek a tavalyinál szerényebb szõlõtermést jósoltak. MTI Fotó: Rosta Tibor

Ópusztaszeren szombaton megjósolják, milyen termésre számíthatnak majd ősszel a szőlősgazdák: a nemzeti történeti emlékparkban Vince-napi vesszővágásra várják a látogatókat, akik újbort és hagyományos birkapörköltet is kóstolhatnak.

Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője elmondta, a hagyománytisztelő borosgazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.

A 300 körül Hispániában vértanúhalált halt szent ünnepén tájegységenként különbözőképpen jósolják meg a várható szőlőtermést. „Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince”, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor vidám szüretre, gazdag termésre lehet számítani.

Szent Vincét nem csak a magyar borosgazdák tartják nagyra, Franciaországban, Dél-Németországban és Ausztriában is tisztelik. Ehhez hozzájárulhat nevének népies etimológiája: Vin-Cent (százszoros bor) is.

A szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen. Hagyomány, hogy az emlékparkban összegyűlő borrendek a skanzen szőlőskertjében levágott vesszők állapotából következtetnek a várható termésre. Amennyiben a szőlő rügyei és a mellékrügyek szép zöldek, a vesszők rugalmasak, a tőkék átvészelték az elmúlt hetek kemény fagyait, így nincs oka aggódniuk a gazdáknak, bőségesen terem majd szőlő.

A rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termést jósolják meg, a hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a szőlő metszését.

A program zárásaként a Karcagi Birkafőzők Egyesületének tagjai bemutatják, hogyan készül a hagyományos kunsági birkapörkölt, melyet természetesen megkóstolhatnak a vendégek. Arra is fény derül, miként vált be a tavalyi jóslat, a látogatóknak ugyanis az emlékpark látogatóközpontjában újboraikat kínálják a környékbeli gazdák.

(Forrás: MTI, fotó: Kalmár István)