Traktor: megújult egy bitang-jó hely

Izgalmas dolgok történtek az elmúlt egy hétben a Traktor háza táján: alig öt nap alatt teljesen újjáépítették belvárosi étterem belső enteriőrjét, hozzáigazítva a hely küllemét gasztronómiai koncepciójához. Tavaly novemberben nyílt meg a Traktor Étterem a Bazilika szomszédságában és azóta rengetegen megszerették azt a vagányságot, amit a konyhai stílusában képvisel Bicsár Attila és csapata. Most pedig azt a feladatot kapta Laki Eszter és Csap Viktor, hogy a helyszín megjelenését is igazítsák az ott kínált kulináris élményekhez, az eredmény pedig magáért beszél.

Aki az elmúlt egy évben járt már a Traktorban, az tudja, hogy ez az a hely, ahol a lehetőségek tárháza végtelen, hiszen csak rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki a Bicsár Attila séf által elénk tárt aktuális alapanyagokból készült fogásai közül. Egy olyan fúziós magyar konyha elemeiből kombinálhatunk, ahol egyaránt megtalálható a kínai ötfűszerrel tálalt kacsamell, vagy a wasabis marha tatár, de a klasszikus rántott csirke, gulyásleves és a somlói galuska sem maradt le az étlapról. A vendégek kedvenc ételei azonban mégsem a főételek között keresendők, hiszen a Traktorban óriási hangsúlyt fektetnek a jobbnál jobb köretekre. „Nálunk a köretválasztás igazán fontos része a rendelésnek, hiszen a zöldségeket kisebb tányérokon, az asztal közepére tesszük, hogy vendégeink akár egymással is megosszák a különböző ízeket, melyek mindig nagy sikert aratnak. A magyar földekről, magyar termelőktől származó alapanyagokat közel-keleti vagy dél-amerikai fűszerekkel tesszük izgalmassá. Büszkén mondhatom, hogy nálunk mindenki megtalálhatja a saját étkezési szokásainak megfelelő fogást. Legyen szó ételérzékenységről, allergiáról vagy akár vegetáriánus, illetve vegán étkezésről” – mondja Bicsár Attila.

A méretes tonhal csak arra vár, hogy salátává lényegüljön

Az elmúlt egy évben rengetegen megszerették azt, amit a Traktor a gasztronómiában képvisel. Egy bevállalós konyha, ahol bármi megtörténhet. Most pedig eljött az idő, hogy az étterem megjelenését is ahhoz az újító gasztronómiai irányhoz igazítsák, amit eddig megszokhattunk a csapattól. A feladatot pedig a nemrég nemzetközi Red Dot elismerést kapó Laki Eszternek és a dániai tapasztalatokkal is rendelkező Csap Viktornak adták, akik a tervezés és kivitelezés során mindvégig arra törekedtek, hogy munkájukkal az étterem ars poeticáját tükrözzék.

Bicsár Attila (középen) szavakban is vázolta a Traktor gaszronómiai programját, bár a csodás tételek maguktól beszéltek

„A mai építészet az egyediségről szól. Egyre inkább egyéniségeket, identitást hozzunk létre az éttermek, bárok szállodák vendégei számára, ahol a design becsomagolja a hangulatot, az ízeket és a szolgáltatást. Azt gondolom, hogy lényegében műalkotássá válik egy-egy hely, és akkor működhet jól, ha a gasztronómia mellett a helyszín is elég vonzó a közönségnek ahhoz, hogy folyamatosan visszatérjenek az első élményt követően” – véli Csap Viktor, aki elmondta, hogy a tér átalakításánál figyeltek arra, hogy a korábbinál több embert tudjanak leültetni és olyan különálló térrészeket alakítsanak ki, melyek anélkül is megállják a helyüket, hogy fizikailag elválasztanák azokat egymástól.

Laki Eszter elmondta, hogy a legizgalmasabb rész mindig az eleje és a vége: amikor az első „ecsetvonások” készülnek és kirajzolódik a koncepció – utána pedig az, amikor anyagba formálódik, megvalósul, kézzelfoghatóvá válik. A tervezés során fontosnak tartották, hogy a végleges tervek az étterem saját identitását adják vissza a vendégeknek. Az új enteriőrben dominál a zöld és a pasztellszínek, amelyek izgalmas kombinációban jelennek meg a Traktor jellegzetes mintázatában. „A mintákat valamiféle hasznoskert-dzsungel érzés inspirálta és a belsőépítészeti tervekkel szinkronban döntöttünk emellett” – tette hozzá Eszter.

A Traktor Étterem a héten újra nyitotta kapuit és modern, de barátságos megjelenésével, valamint változatlanul vagány konyhával várja a vendégeket.