Elmarad a dél-dalmáciai osztrigafesztivál

Idén elmarad a dél-dalmáciai Peljesac-félszigeten minden évben megrendezett márciusi osztrigafesztivál, miután az állategészségügyi vizsgálat kimutatta, hogy a Malostoni-öbölben tenyésztett kagylók harminc százaléka norovírussal fertőzött.

A népszerű gasztronómiai fesztivál idei törléséről Ston járás turisztikai szövetsége és a kagylótermelők egyesülete döntött.

Vlado Onofri, a dubrovniki tengeri és partvidéki kutatóintézet munkatársa szerint a norovírus a szennyvízzel, a fekáliával terjedt el a tengerben. „Nagyon sajnálom a vendéglátókat és az osztrigaínyenceket, de vannak dolgok, amiket ki kell mondani, hogy végre megoldódjanak” – mondta.

A Peljesac-félszigeten nem megfelelő a szennyvízelvezetés. Mali Ston és Veliki Ston a mai napig nem csatlakozott a nyolcvanas évek elején kiépült szennyvízhálózathoz. Az emésztőgödröket általában nem ürítik, így azok megfertőzik a vízkészletet, és a szennyezés az öbölbe is eljut.

Mint mondta: a vírus 20 napig is jelen lehet a tengerben, és ha bekerül az élő szervezetbe, ott még tovább is. A nyersen fogyasztott osztriga „egy vírusbomba”, a fertőzés nagyon súlyos is lehet – húzta alá a szakember.

A norovírusok világszerte elterjedtek és rendkívül ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben. A felületeken több mint 12 órán át életképesek maradnak, és 60 Celsius-fokig ellenállnak a hőhatásnak. Számos fertőtlenítőszer hatástalan velük szemben. Nagyon fertőzőképesek, már egészen kis mennyiségű vírus betegséget és járványt tud okozni.

Forrás: MTI