Hektáronként 40.000 dollárért cserélt gazdát egy ausztrál szőlőbirtok

Victoria egyik legrégebbi termelője, a Best’s Great Western 5,5 millió ausztrál dollárt (1,1 milliárd forintot) fizetett a Mount Sugarloaf Vineyard-ért.

A Melbourne-től 225 kilométerre nyugatra található 400 hektáros birtokon 114 hektárnyi termő kékszőlő található. Ez a Great Western borrégió egyik legősibb ültetvénye, amelyen még az 1860-as években telepített tőkéket is találni. Az iparági környezet változását jelzi, hogy a birtok 2006-ban 4,8 millió, 2011-ben pedig 1 millió dollárért cserélt gazdát. A mostani – termő hektáronként mintegy 8 millió forintos – összeg azt jelzi, hogy az ausztrál borok iránti külföldi kereslet egyre erősebb. A birtok iránt sokan érdeklődtek, köztük szőlősgazdák, borászatok, befektetők és külföldi vevőjelöltek, a befutó pedig az 1866-ban alapított, és jelenleg a család ötödik generációja által vezetett Best’s Great Western lett, amelynek történetében ez az eddigi legjelentősebb befektetés.

Decemberben már történt egy jelentős birtokvásárlás Ausztráliában, akkor a De Bortoli vette meg hong-kongi tulajdonosától a 185 hektáros szőlőterülettel rendelkező, északkelet-victortiai Rutherglen Estates-t, hogy 2025-re már mintegy hétmillió palacknyi prémium vörösbort – főleg Shirazt és Grenache-t, kisebb mennyiségben Tempranillot, Tourigát és Durifot – állíthassanak ott elő.

(Forrás: Australian Financial Review, Farmonline.com.au, fotó: Sugarloaf Mountain Vineyards)