Szatmár-Beregi Szilvanapok

Az utolsó szeptemberi hétvége a szilva ünnepe Tarpán. Nem véletlenül, hiszen a szilva a legjobb pálinkák és a legízletesebb lekvárok alapanyaga. A legzamatosabb szilvák hazánk jelenlegi határain belül a felső Tisza mentén, a Szatmár-beregi térségben teremnek. Szombaton, szeptember 29-én szilvából készült finomságokkal, egész napos tánc-, és zenei programokkal várják a szilvalekvár, a szilvapálinka, meg a jó zamatok kedvelőit.

Minden évben szeptember végén rendezik meg Tarpán a világhírű szatmári szilva és egyéb zamatos tájjellegű gyümölcspárlatok, meg a szilvából készült ételek hagyományőrző fesztiválját, a Szatmár-Beregi Szilvanapokat. A rendezvényen felvonul a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, pénteken pálinkaverseny is kapcsolódik a fesztiválhoz. Szilvalekvárfőzés rézüstben, szilvaaszalás, tájjellegű tarpai szilvás ételek kóstolója, Szatmár-beregi termékek bemutatója, vására lesz a szombati program.

A rendezvénysorozat nyitánya előtt, pénteken a pálinkaszakma képviselőit várják Tarpára, ahol pálinka bemutató keretében versenyeznek egymással a híres szatmári szilvából és egyéb gyümölcsökből készült párlatok. A pálinkák ízét, illatát, technológiai tisztaságát szakmai zsűri értékeli. A nagyközönség szombaton kapcsolódhat be a pálinkaünnepbe, ahol bepillantást nyerhetnek majd a szilvafőzés és -feldolgozás hagyományaiba és technológiájába is. Az eseményt a színpadon népművészeti programok, tánc- és népdal együttesek, népművészeti bemutatóprogramok színesítik.