A The Ritz-Carlton ötszáz árnyalata

TheRitzCarltonBudapest DeakStKitchen Bar 800

Egy hideg decemberi estén kíváncsian indultunk az Erzsébet tér felé, ahol is a The Ritz-Carlton Budapest éttermébe voltunk hivatalosak egy vacsorára. A 2016-ban nyílt hotel a Magyarországon található 5 csillagos szállodák közül is kiemelkedő luxus hotelek szűk elit klubját gyarapítja, melynek a korábban a Le Méridien hotel által üzemeltetett csodaszép szecessziós épület ad otthont.

A vacsora előtt körbejártuk magát a hotelt is, mely átgondolt, apró részletekre is való odafigyelésével lenyűgözött minket. A hotelt a karácsonyi hangulat jellemezte, amúgy pedig a laza elegancia keveredik benne néhol egy-egy magyaros motívummal. A főbejáraton belépve a karácsonyi pompában díszelgő lobby fogadott minket, amiből tovább haladva a hatalmas üvegkupolával és Swarovski kristályokkal díszített csillárral büszkélkedő kupola teremben találtuk magunkat, amely a hotelben való étkeztetések, illetve speciális események színteréül szolgál. A 9 emeletes, 200 szobás épület 8. emeletén a felárat fizető vendégek számára külön lounge érhető el, otthonos hangulattal, korlátlan fogyasztással és pazar kilátással az Erzsébet térre és a Fashion Street-re.

Varga Dániel 1 800

Talán kevesebbek számára ismert, de a The Ritz-Carlton világa bárki számára nyitva áll, és ez nem csak az ott megszálló vendégek kiváltsága. A hotel célja, hogy az utcáról is minél több vendég térjen be, akár egy italra vagy vacsorára. A szándék az árakban is tükröződik, az árszínvonal megegyezik egy belvárosi drágább étterem vagy borbáréval, míg a környezet és a kiszolgálás a luxus hoteltől megszokott magas minőséget képviseli, casual, urbánus enteriőrrel és figyelmes kiszolgálással párosulva. Egy jó italra vágyókat a Deák Ferenc térről nyíló Kupola Bár várja, kiterjedt pezsgő, bor és spirit választékával, valamint kényelmes foteljeivel, melegséget árasztó elektromos kandallójával és jelenleg éppen téli kék színt árasztó led hangulatvilágításával.

Vacsorázására a hotelből és a Fashion Street-ről nyíló Deák St. Kitchen várja a vendégeket, melynek lezser – de minden részletében aprólékosan kidolgozott – enteriőrje alapján sokan nem is gondolnák, hogy a patinás The Ritz-Carlton, Budapest éttermében vannak.

Az étterem már első ránézésre rendkívül barátságos. A réz különböző árnyalatai teszik igazán meghitté a miliőt. Bárki betérhet ide, az árak magyar pénztárcához mérve közepesen magasak; kb. 50 euróból kijön két fogás kétféle borral. A kiszolgálás nagyon figyelmes, a személyzet mottója, hogy ők hölgyek és urak, akik hölgyeket és urakat szolgálnak ki.

Az étteremben Varga Dániel vezető sommelier személye a garancia arra, hogy az ételek és a borok tökéletes harmóniát alkotnak egymással, már-már annyira, hogy azt is gondolhatják, hogy már az ételkészítés során találkozott a bor az étellel.

Aperitifnek egy speciális koktélt kaptunk, amely a St. Andrea Pinot Noir borára épült. Ezt egy „old spice” nevű titkos keverékkel fűszerezték, és a tetején a tojáshab biztosította a krémességet, amely tökéletes ellenpólust biztosított a hozzáadott narancslé savaival, a tetején levő fahéjrúd pedig a pikánsságot garantálta.

Hungarian Duck Foie Gras Mousse small 800

Borlapjukat Dániel állította össze, akit az egyedi borok keresése vezérelt, miközben igyekezett limitált palackszámú tételeket válogatni. Mottójuk, hogy minden legyen különleges. Ezt számunkra be is bizonyították a gasztronómiában is. Előételnek libamájat kértem, amely „fois gras”- ként saját zsírjában készült, nem törték meg, ezért folyós állagú maradt. Mindez birsalmasajttal és birsalmalekvárral megspékelve.

Kísérőjeként szerencsére egy karakán Furmint került a poharamba, aminek köszönhetően megjelent egy stabil pont az előételben. A Deák St. Kitchen egy igazi emberléptékű, barátságos hely, ahol szívvel-lélekkel várják a vendéget. Dániel biztosan.