Nagy érdeklődés övezi a magyar borokat Kínában

Jelentős, a tavalyinál is nagyobb érdeklődés övezi a magyar standot és a magyar borokat a ProWine China Nemzetközi Bor és Szeszesital Szakvásáron Kínában. A Magyar Turisztikai Ügynökség 120 m2-es, letisztult és modern látványvilágú standja mind megjelenésében, mind pedig az ott szervezett programok révén kiváltotta a látogatók elismerését. Meglátogatta és fantasztikusnak nevezte továbbá a magyar standot az egyetlen kínai Master of Wine, Fongyee Walker. A résztvevő magyar borászatok is sikeresnek értékelik megjelenésüket, amely hozzájárul a magyar borok ismertségének növeléséhez Kínában.

A közösségi bormarketingért is felelős Magyar Turisztikai Ügynökség 2017. november 14-16. között a világ egyik legjelentősebb borkiállítás-sorozatának kínai állomásán 11 pincészet részvételével mutatja be a magyar borok kiválóságait és a magyar borágazat trendjeit. Emellett az Ügynökség a magyar standon való megjelenés révén elősegíti üzleti lehetőségek feltárását a távol-keleti piacon. A ProWine China szakvásárt kizárólag szakmai látogatók keresik fel, a kiállítás így jó alkalom az információcserére és tárgyalások lebonyolítására.

A napi három alkalommal szervezett szakszemináriumok folyamatosan megtöltik a magyar stand területét, ahol kiemelkedően nagy a kínai borismereti kurzusokat hallgató diákok és a fiatal sommelier-k érdeklődése a Kínában még kevéssé ismert magyar borok iránt. A szemináriumok célja, hogy felhívja a figyelmet a változatos, minőségi magyar borokra. A dinamikusan felépített, 30 perces előadásokat három fő témában – a magyar fehérborok sajátosságai, a magyar vörösborok jellemzői, a tokaji aszú egyedisége – hallhatták a látogatók Szik Mátyás Örökös Magyar Sommelier Bajnok tolmácsolásában. Különösen nagy figyelmet kapott a tokaji aszú, a világ legegyedibb édes borát bemutató aszúkóstoló hatalmas sikernek örvendett.

Kiemelkedő eredmény, hogy a rendkívüli szaktekintélynek számító Fongyee Walker, az egyetlen kínai Master of Wine meglátogatta a magyar standot és részt vett a tokaji aszú kóstolón is. „A magyar stand fantasztikus, jól kialakított a szeminárium rész, a társkiállítói zóna és a tárgyalórész is” – hangzott el a helyszínen vele készült interjúban. „Lenyűgöztek a száraz tokaji tételek, ezeket leginkább borértőknek szánnám. Nagy lehetőség van a tokaji késői szüretelésű édes borokban is, és természetesen kiválóak a tokaji aszúk. A magyar borokat be kell építeni a borkurzusokba” – hangsúlyozta a borszakértő.

A magyar stand sikerét támasztja alá továbbá, hogy a sanghaji Wine & Spirit Education Trust boriskola nyitott az együttműködés folytatására és a magyar borok beépítésére tantervébe, emellett pedig fontos elismerés, hogy Marius Berlemann, a ProWine projektigazgatója és csapata külön gratulált a magyar standhoz és a programokhoz.

A ProWine China kiállításon való sikeres megjelenés hozzájárulhat a Kínába irányuló magyarországi borexport további bővüléséhez, valamint a magyar borok presztízsének növekedéséhez a távol-keleti piacokon.