A hétvégén rendezik a Borkóstoló VB döntőjét

A borfelismerés világbajnokságaként elhíresült Championnat du monde de dégustation-nak idén a Dijon közelben található Jean-Claude Boisset birtok lesz a házigazdája. A francia szervezésű borfelismerő-verseny keretében idén közel 30 nemzet csapatai mérik össze tudásukat és tapasztalatukat. A kihívók között lesz a magyar csapat is.

A Championnat du monde de dégustation borfelismerő-versenyt évről évre egyre növekvő érdeklődés veszi körül: a borszakma és a közönség is egyre nagyobb figyelemmel követi ezt a különleges rendezvényt. A verseny szabályai rendkívül egyszerűek: 12 bort kell felismerni. Ennyi az egész.

Ami azonban a szabályok szintjén könnyen leírható, az a valóságban korántsem ennyire könnyű. A versenyen a nemzetközi borbírálati rendszerszereknek megfelelően, a palackok eltakarásával kerülnek a borok kóstolásra a versenyzők elé. A borok a világ bármely szegletéből érkezhetnek és lehetnek adott tájegység jellegzetes fajtái vagy éppen ritkaságai közül valók. Lehetnek friss évjáratok, de a korábbi években rendre előfordultak 5-8 vagy akár több mint 10 éves érlelésű tételek is. És persze lehetnek egy-egy ország emblematikus borászatának produktumai, vagy kötődhetnek kevésbé ismert kézműves helyi borászatokhoz is. Minden jellemző felismerése pontokat ér a tabellán, amelyek összegzése után alakul ki a sorrend a nemzeti csapatok versenyében.

E rendkívüli eseményen minden évben számos nemzet kiváló borértői alkotnak csapatokat, hogy próbára tegyék saját tudásukat és persze – nem kevésbé – szerencséjüket. Ahogyan a tavalyi győztes, kínai csapat által adott interjúból is kiderült, jelen cikk szerzői sem kívánják eltitkolni, hogy ezen a versenyen nem kis szerepe van a szerencsének. De hát melyik az a verseny, amelyiken ki lehetne zárni ezt a tényezőt, sőt a legtöbb esetben épp a szerencsefaktor teszi igazán izgalmassá a vetélkedéseket.

A nemzeti csapatok között évről évre nagy a versengés a győztes címért. Tavaly a kínai, két évvel ezelőtt a spanyol, míg három éve a francia csapat hódította el magának a győzelmi trófeát. A korábbi évekhez hasonlóan a magyar csapat idén is ringbe száll a nemzetközi mezőnyben. A csapat tagjai a következők:

  • Rabcsánszki Laura
  • Aranyos Attila
  • Molnár Levente
  • Sanchez, Didier

Sok sikert kívánunk a magyar csapatnak az október 14-ei versenyen!

(A nyitóképen a tavalyi győztes kínai csapat. Forrás: La Revue du Vin de France)