Megkezdődött a Juhfark Fesztivál Somlószőlősön

Magyarország legkisebb borvidéken, a Somlói borvidéken kezdődött szombaton kétnapos fesztivál, amely a térség meghatározó boráról a Juhfarkról kapta a nevét.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a rendezvény megnyitóján köszöntőjében egyedinek, megismételhetetlennek és unikálisnak nevezte a Somló hegy sajátos természeti környezetét és borait. Az államtitkár szólt arról is: a szőlősgazdák, bortermelők bizakodva néznek az idei szüret elé, hiszen ha az időjárás továbbra is kedvező lesz, jó termés várható, amelyből kiváló borok készülhetnek.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott, szükség van az olyan rendezvényekre, amelyek jó hírét viszik a Somló vidékének és a térség borainak, a Juhfarknak és a Furmintnak. Szavai szerint köszönet illeti mindazokat, akik a szőlőművelést, a bortermelést választották, ugyanis a kiváló magyar borok igazi hungarikumok.

A vasárnap estig tartó Juhfark fesztiválon – amely a nyolcszáz lakosú Somlószőlősön ünnepi felvonulással kezdődött – huszonhárom borrend képviselteti magát. A megnyitó után borászati szakmai rendezvény, borlovag avatás zajlott, délután és másnap kulturális és szórakoztató programokkal folytatódik a fesztivál.

(Forrás: MTI, fotó: Somlói Borút)