A Tokaji borvidék fejlesztését célozta az idei Hello Wood alkotótábor

Idén első alkalommal rendezte meg a hivatalos egyetemi képzések részeként nyári alkotótáborát a Hello Wood a tokaj-hegyaljai-borvidéken, ahol júliusban 150 diák és a legnevesebb magyar építészek gondolkodtak együtt a térség fejlesztéséről.

Ebben az évben a Hello Wood tíz magyar építészeti és designerképzést magába foglaló alkotótábora Csopakról a tokaji térségbe költözött át és a hallgatók 11 projektet építettek fel a régió hét településén: Abaújszántón, Golopon, Mádon, Mezőzomborban, Monokon, Tállyán és Tokajban.

A tábor célja, hogy a fiatalok és vezetőik ráhangolódjanak a helyi jellegzetességekre; az egyedülálló adottságokra, a természeti, kulturális- és épített örökségre, a hagyományok ápolása mellett a megújulásra való törekvésére, a bor és az építészet kapcsolatára és ötleteikkel segítsék a régió megújulását.

Az egyetemek saját csapatvezetőkkel és csapattal indulhattak. Az egymillió forint értékű fődíjat a résztvevők szavazatai alapján a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem monoki projektje nyerte. A csapat a Kálvária-domb alján álló fa köré épített szakrális teret úgy, hogy a Merengőből egyedülálló kilátás nyílik a falura, miközben a temető és a Kálvária templom közti tér meditációra is invitálja a látogatót.

A Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács különdíját a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési karának Tállyoló projektje kapta. A Valkai Csaba és Zelenák Fruzsina vezette csapat alkotása azt jelzi, hogy Tállya Európa mértani közepe és egyben említést tesz a többi európai településről, amelyek mind ugyanezt gondolják elhelyezkedésükről.

A Hello Wood különdíját a Széchenyi István Egyetem nyerte, amelyben Cseh András, Élő József és Tátrai Ádám csapatvezetők a tállyai Mailloth-kastély parkja és az iskolaudvar elválasztására szolgáló rossz állapotú és „rossz emlékű” drótkerítés helyett terveztek mobil, játszóeszközként is használható kerítést.

A Hello Wood programját az összes magyar építészeti képzés és a Magyar Képzőművészeti Egyetem is beépítette a tantervébe, így lehetőség nyílt arra, hogy még alaposabban előkészített, még inkább a helyszín adottságaihoz illesztett, funkcionális és jól használható alkotások szülessenek. A Hello Wood célja az egyetemek közötti együttműködés, a fiatalok együtt gondolkodásának elősegítése olyan konkrét helyzetekben, környezetben, amely során a diákok egy teljes projektet vihetnek végbe, megtapasztalva a felelősséget mind a saját csapatuk, mind az adott közösség és környezett iránt is. A hallgatók már a tavaszi félév során előkészített tervvel érkeztek és a helyszínen készítették el, szerelték össze az installációkat. A projekt kiemelt célja, hogy az egyetemek elméleti képzését kiegészítse és a diákok az ötlettől a megvalósulásig végigkövethessék a munkafolyamatokat, maguk építhessék fel installációikat. A tábor így nemcsak gyakorlati tapasztalatot ad, hanem gazdagítja a hallgatók portfólióját és szakmai képességeit.

(Forrás: MTI, fotó: Hello Wood)