Újfajta élesztőkkel az alacsonyabb alkoholfokért

A Kerttrade Kft. és az Erbslöh Geisenheim AG borászati szimpóziumai immár 25 éve adnak lehetőséget a szakmai eszmecserére, valamint az új trendek és technológiák megismerésére.

 

Idei rendezvényükön az Erbslöh szakemberei bemutatták, hogy új technológiai lehetőségekkel a klímaváltozás hatásai hogyan csökkenthetők. A folyamatosan emelkedő átlaghőmérséklet egyes fajtáknál a cukortartalom és ennek következményeként az alkoholtartalom túlzott növekedését okozza. Az Erbslöh LA-C (Low Alcohol Conception) alacsony alkohol koncepciója az élesztők egy új generációját állítja a borászat szolgálatába, kiegyensúlyozott tápanyagellátás mellett. Az Oenoferm LA-HOG F3 élesztő az első tagja az Erbslöh alacsony alkohol koncepciójának. Ez az élesztő a speciális szelekciónak köszönhetően képes a bor potenciális alkoholtartalmának maximum 1 vol %-al történő csökkentésére. Az erjedés során az Oenoferm LA-HOG F3 élesztő speciális anyagcsere folyamatának köszönhetően a meg nem termelt etanol helyett glicerint termel, így a kész borok sokkal testesebbek, selymesebbek, harmonikusabbak lesznek.

Az előadás másik fókuszpontjában a permetszermaradványok csökkentése és innovatív derítőszerek álltak. Bemutatásra került az Erbslöh speciális adszorpciós granulátuma, a CarboTec GE, melyben a bentonit az aktív szén hatását egészíti ki, megkötve az erjedésre káros anyagokat. Ez a mustkezelőanyag kiválóan használható ülepítéshez és flotációhoz is.


A szimpózium második részében a szakértők beszámoltak az új Carlson szűrőlapokkal gyűjtött szakmai tapasztalatokról és gyakorlati tanácsokkal látták el a résztvevőket a lapszűrés témakörében. Az előadások sorából nem hiányozhatott a borászatban gyakran alkalmazott kovaföldszűrési technológiák ismertetése sem az EP Minerals Celatom kovaföldjeivel.