XXV. BÜKKVINFEST- Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi Borverseny Bogácson

Kevés olyan szerencsés adottságú település található egész földrészünkön, mint Bogács, ahol termálfürdő, hangulatos pincesorok és kiemelkedő értékkel rendelkező borvidék található együtt.

 

A Bükki borvidék évtizedekig a sötét ló szerepét játszotta. Tudható volt, hogy létezik, de kereskedelmi forgalomban országos terítésben bükki borok nem voltak kaphatóak. Kóstolni ugyan lehetséges volt helyben, de az ember érzékelte, hogy ez a térség valójában sokkal többre hivatott. Most azért valami végre belendült, egyre több az a minőség a Bükki borvidékről, melyek országos teszteken is rendre az élbolyban kötnek ki.

Bogácsnak megvan minden oka arra, hogy ünnepeljen. Ünnepelje a vizét, a borát, a horgásztavát, a műemlék templomát, és azt, hogy a Bükk lábainál páratlanul szép táj övezi. Idén, június utolsó hetén immár XXV. alkalommal került megrendezésre Bogácson a BÜKKVINFEST- Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi Borverseny. A nagy múltú rendezvény hetén természetesen a borverseny állt a középpontban, emellett azonban a szervezők szórakoztató és kulturális programokkal is készültek a vendégek részére.


Június 23-án pénteken délelőtt 10 órakor vette kezdetét a bírálat, kilenc bizottság értékelte a borokat. Nagy meglepetésre összességében egy kárpátaljai borkészítő műhely, a beregszászi Chizay Borászat szerepelt a legeredményesebben a versenyen, de sok további szép eredmény született. (Az eredmények megtalálhatóak a www.bogacs.hu oldalon.)Június 21-én szakmai délután keretén belül hallhattak előadásokat az érdeklődők: Csontos Tamás az Adama Hungary Zrt. jelenlegi ültetvényes ajánlatairól beszélt, Téglás-Kovács Zoltán a FitoHorm Kft. 2017-es lombtrágya ajánlatairól, míg Erőss János, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet főborásza az illatos fehérbor készítés titkairól tartott előadást. Június 12-20. között a Tokaji, Egri, Solymosi, Miskolc és Környéki Hegyközségnél, valamint Kiskőrösön az István Borházban lehetett leadni a nevezéseket, június 22-én, csütörtök reggel pedig 08:00 órától egészen este 19:00 óráig várták a mintákat a Bükkaljai Hegyközség munkatársai a Közösségi Házban. Közel 300 minta érkezett az ország szinte mindegyik borvidékéről.


A borversenyt követően zenés bortúra indult a Cserépi úti pincesoron igen nagy sikerrel. Az érdeklődők június 23-án, pénteken, valamint június 24-én, szombaton is kedvükre válogathattak a koncertek közül.A borverseny szervezője és lebonyolítója a Bükki Borvidék Hegyközségi Tanácsa, valamint Bogács Község Önkormányzata volt, s a bírák között sok neves borászat szakembere képviseltette magát. Igazán megtisztelő számunkra, hogy joggal mondhatjuk a borversenyről, hogy nemzetközi, hiszen érkeztek minták hozzánk Kaliforniából, Svájcból, Franciaországból, Németországból, de Felvidékről és Kárpátaljáról is. A rendezvény fővédnöke Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, miniszterhelyettes volt, a borverseny szakmai védnöke pedig Pál Sándor, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke volt.