Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2016

Béres Szőlőbirtok és Pincészet Erdőbénye

A Bor és Piac szerkesztősége 2016-ban is meghirdeti immár hagyományos pályázatát Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címmel. A pályázaton minden magyarországi szőlőbirtok részt vehet, amely gazdálkodása során – azon túlmenően, hogy a legjobb minőségű szőlő és bor előállítására törekszik – gondot fordít a természet értékeinek megőrzésére, a szőlő és a pincészet esztétikai megjelenésére, a birtok és a környező táj harmóniájának kialakítására, a szakma és a borfogyasztók színvonalas tájékoztatására, a kulturált borfogyasztás népszerűsítésére.

Elsősorban azok jelentkezését várjuk, akik úgy érzik, sikerült megteremteniük a mai normáknak megfelelő, a természetes környezettel összhangban lévő, de ugyanakkor a bortermelés hagyományait őrző birtokot. A természet értékeinek megóvása, a vendégbarát körülmények és nem utolsósorban a kulturált borfogyasztás népszerűsítése további fontos szempontok.

A pályázat menete

A szőlőbirtokok folyamatosan regisztrálhatnak a www.borespiac.hu oldalon, ezt követően a birtok fontosabb adatait fel kell tüntetniük a megadott felületen, amelyre 10-12 illusztratív fotót is várunk. A nevezés díjtalan, a szavazás júniusban kezdődik.

A szavazás során a 10 legtöbb szavazatot megszerző birtok közül választja ki a győztest a zsűri, melynek tagjai elismert szakemberek, illetve borbarátok. A felkért zsűritagok:

Béres Melinda, a 2015. évi győztes birtok ügyvezető igazgatója

Bozzai Zsófia, a Bor és Piac magazin főszerkesztője

Dr. Csemez Attila tájépítészmérnök, egyetemi tanár, BCE Tájépítészeti Kar Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszék

Dékány Tibor tájépítész, fotóművész

Prof. Dr. habil Kállay Miklós professor emeritus, a BCE Borászati Intézet nyugalmazott igazgatója

Dr. Kosárka József borakadémikus, nemzetközi borbíra

Dr. Pásti György egyetemi docens, tanszékvezető, BCE Borászati Tanszék

Dr. Szakács László, a Bor és Piac kiadójának ügyvezető igazgatója

 

Hogyan szavazhat?

Először regisztráljon a www.borespiac.hu oldalra, hiszen a verseny tisztasága érdekében csak regisztrált olvasók szavazhatnak. Mindenki csak egy szavazattal rendelkezik!

Nézze meg a birtokok bemutatását, jól fontolja meg a véleményét, és ha döntött, kattintson az Ön szerint legszebb birtok adatlapjára, és nyomja meg a birtok neve alatt található Erre a birtokra szavazok feliratú gombot.

A szavazás állása a szavazási időszak végéig, július 25-ig láthatatlan marad. Augusztus hónapban az addigra legtöbb szavazatot kapott birtokok közül az első tízet a zsűri személyesen is felkeresi, majd a megszerzett tapasztalatok kiértékelése után odaítéli a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2016 címet.

Amennyiben a győztes pályázó nagybirtok, a zsűri a legmagasabb pontszámot elérő 20 hektár alatti kisbirtoknak odaítélheti a Magyarország Legszebb Kisbirtoka 2016 címet.

A címmel járó előnyök

A győztes birtok időbeli korlátozás nélkül használhatja kommunikációjában a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2016, illetve a Magyarország Legszebb Kisbirtoka 2016 titulust.

A pályázatot a szervezők évente meghirdetik. A győztes szőlőbirtok öt éven belül nem pályázhat újra.