A fiatal magyar agrárkutatókat segítik

A fiatal magyar agrárkutatókat segíti pályázati és ösztöndíj lehetőséget teremtve a „Fogadj örökbe furmintot″ elnevezésű program; a kezdeményezést az idei Furmint éve programhoz kapcsolódva indították el.

 

Fazekas Sándor kiemelte: a furmint az egyik legkedveltebb és legrégebbi magyarországi szőlőfajta, amely kiváló borok alapanyaga. Példaként említette a tokaji, a somlói és a Balaton környéki furmintokat. Jó bor azonban csak jó szőlőből készülhet, ehhez pedig nélkülözhetetlen a nemesítők, a kutatók munkája.

A Fogadj örökbe furmintot program kezdeményezői és támogatói a magyar agrárkutatás megújítását szeretnék előmozdítani. Ennek érdekében a tavasszal Badacsonyban furmint oltványokat telepítettek, amelyeket örökbe fogadhatnak cégek és magánemberek. Az így befolyt adományokból – egy-egy szőlőoltványt, -tőkét 100 ezer forinttal támogattak – pályázati és ösztöndíj lehetőséget teremtve segítik a szőlőnemesítők, a fiatal agrárkutatók munkáját.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója arról beszélt, hogy a mezőgazdaságban a szakképzettek – közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők – aránya nagyon alacsony, nem éri el a 15 százalékot sem. Emellett nagyon kedvezőtlen az ágazati korfa, azaz sokkal több fiatalra volna szükség az ágazatban. A mostani kezdeményezés a fiatal kutatók számára szeretné az ösztöndíj lehetőséggel még vonzóbbá tenni az agrárágazatot.

Eddig mintegy 2,5 millió forint gyűlt össze az adományokból, de év végéig várják a további felajánlásokat is. A pályázatot évente egyszer írják majd ki a tervek szerint.

Az első pályázati felhívás keddtől érhető el a NAIK honlapján – közölte a főigazgató. Az ösztöndíjra pályázóknak szeptember 30-ig kell benyújtaniuk 15 oldalas pályázatukat. Az első helyezett 250, a második 150, míg a harmadik helyezett 100 ezer forintot kap.

Kiss Eliza, a kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztos elmondta: az idei Furmint éve után jövőre más szőlőfajta bora kap majd hangsúlyos szerepet. Hozzátette: a furmintra azért esett a választás az idén, mert az egyetlen olyan szőlőfajta, amelyből az országban olyan mennyiségű és minőségű bor készül, amellyel az országhatáron belül és kívül is meg kehet mutatkozni. A furmint termőterülete mintegy 4 ezer hektár, ebből 3800 hektár Tokajban található.

(Forrás: MTI)