99 pontot kapott a Szepsy Esszencia

A Decanter magazin kóstolója, Stephen Brook kiemelkedő értékelést, 99 pontot adott a 2007-es Szepsy Tokaji Esszenciának.

 

Az értékelő a következő szavakkal írta le a csupán 100 literes mennyiségben készült tételt:

Tiszta arany. Tartózkodó narancs és barackjegyek. Gömbölyded, krémes és sűrűn folyó, teljes testű, súlyos, nagyon koncentrált. Bár extrém módon édes, ezt kiegyensúlyozza a súlya és a gazdagsága. Az 570 gramm/liter maradékcukor mellett csupán 2,5% alkoholt tartalmaz.

A Decanter tesztjein a magyar borok közül eddig a legjobb eredményt, 95 pontot a Disznókő Aszúi érték el, mégpedig a 2002-es és 2013-as 5 puttonyos és az 1993-as 6 puttonyos. Azokat a tételeket a magyar borpiacot jól ismerő Caroline Gilby MW kóstolta.