Gyorsuló ütemben csökken az alkoholfogyasztás

Az IWSR 2016-os adatai szerint tavaly 1,3 százalékkal csökkent a szeszesitalok globális forgalma, szemben az elmúlt 5 év -0,3 százalékos átlagával.

 

A csökkenő trend hátterében a sör gyorsuló visszaesése, a ciderek felívelésének megfordulása és a kevert italok lassuló növekedése áll.

A ciderek töretlen növekedés után tavaly 1,5 százalékkal csökkentek. A legnagyobb vesztes az Egyesült Államok piaca volt, 15,2 százalékos visszaeséssel – miután évekig kétszámjegyű növekedést könyvelhetett el a szegmens.

A sörkategória 1,8 százalékkal csökkent (a megelőző öt év átlaga -0,6 százalék volt), elsősorban a kínai, brazil és orosz piac visszaesése miatt.

A tömény szeszes italok piaca 0,3 százalékkal növekedett. A gin, tequila és whisky jól teljesített, viszont a vodka 4,3 százalékos visszaesése – különösen Oroszország gyenge teljesítménye – lerontotta a szegmens átlagát. A növekedés motorjai Kína, az Egyesült Államok és Mexikó voltak.

A bor -0,1 százalékos teljesítménye gyakorlatilag stagnálást jelent; ezen belül a habzóborok 1,8 százalékkal növekedtek, míg a nem habzó borok 0,5 százalékkal csökkentek. Ez nagyjából megfelel az elmúlt 5 év trendjeinek.

A jövőt illetően az IWSR a whisky 650 millió literes, a kevert italok 400 millió literes, a habzóborok 220 millió literes növekedésére számít 5 év távlatában, míg a sörök elsősorban egyes ázsiai és szub-szaharai országokban erősödhetnek.