Díjazott magyar fehérborok Franciaországban

A strasbourgi Les Grands Concours du Monde nemzetközi borversenyen első alkalommal díjazták a legjobb fehérborokat.

 

A Franciaország híres borvidékén, Elzászban megrendezett Les Grands Concours du Monde hat, nemzetközi szinten is elismert borversenyt foglal magában. A versenyen minden évben a világ 20 országából közel 1000 bor közül választják ki a legjobbakat. Idén először került megrendezésre a fehérborok és borszőlők világtalálkozója, a VINS BLANCS de Cépages et d’Assemblages du monde.

A verseny magas szakmai színvonalát garantálja többek között, hogy tagja a legrangosabb borversenyeket tömörítő nemzetközi szervezetnek, a VinoFed-nek, illetve védnöke a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV). A borok értékelését egy 80 fős szakmai zsűri végzi, köztük számos elismert francia és nemzetközi sommelier részvételével.

A versenyen ezüstérmet kapott a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok 2016-os ‘1014’ Irsai Olivér bora, valamint a Koch Vin Kft. 2016-os Irsai Olivérje és 2015-ös kései szüretelésű Chardonnay-ja.

Érdekesség, hogy a nagydíjat egy cseh borászat, a Vinselekt Micholovsky AS vihette haza 2009-es Ryzlink Vlassky (olaszrizling) válogatásáért.