Kiderült, kik kapnak az idén VinCE Awards-ot

Elkezdődött a borász szakma csúcseseményének számító VinCE Budapest Wine Show. A március 3-i szakmai nyitónap végén második alkalommal osztották ki a VinCE Awards-ot, amelyet tíz kategóriában hirdettek meg a szervezők.

A tavaly elindított díjat felfokozott hangulatban várja a szakma, amellyel idén is a borral foglalkozó szakemberek munkásságát, példaértékű teljesítményét ismerik el. A díjra 10 kategóriában lehetett jelölteket állítani. Íme a lista, melyen minden kategóriából a győztes szerepel az első helyen:
  1. A legjobb borlap – Kistücsök, Borkonyha, Onyx
  2. A legjobb borhotel – Andrássy Rezidencia Wine & Spa, Bonvino, Crocus Gere Bor Hotel & Resort
  3. A legjobb borvacsora – Gusteau Kulináris Élményműhely, Alessio étterem és kávézó, Biarritz étterem
  4. A legjobb borkereskedés – Bortársaság, Radovin, Terroir Club
  5. A legjobb borbeszerző – Elek Ágnes (Spar), Rutka Zoltán (METRO)
  6. A legjobb borbár – Drop Shop, ETAP, Kadarka Bár
  7. A legjobb borász weboldal – Kreinbacher Birtok, Somló; St. Andrea Szőlőbirtok, Eger; Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Mád
  8. A legjobb pincelátogatás – Holdvölgy Pincészet, Mád; Oremus; Szepsy Pince, Tokaj
  9. A legjobb bormarketing kampány – Nemzeti Borkiválóság Program, Furmint USA, Kristinus
  10. A legaktívabb társulás – Villány-Siklósi Borút Egyesület, Balatoni Kör, Csopaki Kódex, Junibor; Tokaji Borlovagrend

Díjazták a VinCE magazin saját tesztjein legtöbb csillagot szerzett borkereskedést és borászatot is, az elismeréseket a Bortársaság és a Sauska képviselői vehették át.

Pénteken és szombaton pedig a nagyközönség is elmerülhet a minőségi borok világában és egy online shopban mindenki be is szerezheti saját kedvenc borait.

A VinCE Budapest mindig tartogat valamilyen újdonságot látogatói számára. Az idén ez a holland By the glass hazai premiere. A By the glass a világ első okostelefonnal kommunikáló boradagoló -megőrző rendszere, amelyet itthon először a VinCE Budapest vendégei próbálhatnak ki a rendezvény három napja alatt. A különteremben felállított rendszerben magyar szőlőfajtákból – furmint, juhfark, kékfrankos – készült ötcsillagos borokat kóstolhatnak meg. A bortároló rendszer lényege, hogy a benne tárolt borokat mindig tökéletes hőmérsékleten tartja, megóvja őket a számukra káros oxigénnel való találkozástól, és egyetlen gombnyomással csak a szükséges mennyiséget tölti frissen a poharakba. Mindezt az okos telefonok nyújtotta lehetőségekkel ötvözve, a By the glass SmartWine applikációval értékelhetik a bort, megoszthatják ismerőseikkel, és a kóstolt borok adatait később is bármikor visszanézhetik.

Wine Star – Borász tehetségkutató

A zenei tehetségkutatókhoz hasonlóan feltörekvő tehetséges borászok mutatkozhatnak meg egy szakértőkből álló szűri előtt a VinCE Budapest szakmai napján. A vállalkozó kedvű versenyzőknek rendhagyó módon, a bemutatott bor ízével, történetével, vagy akár a címkéjével kell meggyőzniük a zsűrit, hogy miért az ő bora a legjobb. A show műsornak is beillő Wine Star kurzuson a közönség is megkóstolhatja a bemutatott borokat, a műsorvezető Rákóczi Ferenc lesz. A győztes értékes borcsomagot és jelentős VinCE Magazinos megjelenést kap, de ami valószínűleg számukra többet ér, az a zsűritagok figyelme, hiszen ott lesz Gianni, a Pomo D’oro étterem tulajdonosa, Pélyi Rebeka, a Kistücsök fősommelier-je, de lesz tajvani borkereskedő és brit borszakíró is.