Új uniós szőlőtelepítési szabályok lépnek életbe

q 3
A szőlőtermelő területek kiterjesztéséről és új szőlőtelepítési engedélyezési rendszer bevezetéséről fogadott el rendeletet az Európai Bizottság. Magyarország felkészült a változásokra.

A tagállamok által egyhangúan elfogadott szabályok szerint 2016-tól a szőlőtelepítési és újratelepítési engedélyeket tagállami szinten adják majd ki, az engedélyezés alól egyes területek mentesülnek. A rendelet évi egy százalékos növekedést engedélyez a tagállamok szőlőterületeiben, amit nemzeti vagy regionális szinten van lehetőség korlátozni.

Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos elmondta: az új rendszer lehetővé teszi az európai bortermelés fokozatos bővítését, válaszul a világpiaci igény növekedésére. A tagállamok ugyanakkor számos óvintézkedést alkalmazhatnak a lehetséges társadalmi és környezeti kockázatok elkerülésére egyes bortermelő vidékeken.

A bizottság megbízásából készített tanulmány szerint az unió annak ellenére folyamatosan veszít világpiaci részesedéséből, hogy 2008 óta nő a tagállamokból harmadik országokba szállított bor mennyisége és értéke is. Továbbá, 2025-ig várhatóan nő a borfogyasztás világszinten, míg az unión belül továbbra is csökken, az uniós borászati szektor egyre inkább exportorientálttá válik.

Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a szaktárca már 2012-ben megkezdte a felkészülést az új uniós szőlőtelepítési szabályokra, az új szőlőtelepítési rendszerre való átállásra. Ennek részeként az ágazat szakmaközi szervezetével, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával (HNT) 2014-ben elkezdődtek a szakmai konzultációk, s egy menetrendet határoztak meg a folyamat végrehajtására. A menetrend alapján már folyamatban van a bortörvény módosítása, amelyet a végrehajtási rendeletek kidolgozása követ majd.

Az új szőlőtelepítési engedélyezési rendszerre vonatkozó bizottsági rendeletet várhatóan a nyár elején fogadja el az Európai Parlament és a Tanács. A magyar végrehajtási szabályokat is csak az uniós jogi aktusokat követően lehet majd kiadni.

(Forrás: MTI)