Magyar vörösbor lett a legjobb Párizsban

Dúzsi Tamás 2011-es, „Görögszó” elnevezésű bora lett a legjobb a vörösök között a Vinalies-n a francia fővárosban, és további 8 magyar arany is született, Tokajiaktól Jégborig.

Március 3-án Párizsban a Le Meurice étterem dísztermében hirdették ki a 21. Vinalies Internationales eredményeit. Összesen 3575 bor vett részt a versenyen, melyek közül 1938 volt külföldi, ezen belül 65 magyar bor – írja a Teol.hu.

Eredményességben a magyarok kiemelkedőek voltak, hiszen a legjobb vörösbor címet egy szekszárdi bor, a Dúzsi Tamás és Családja Szegzárdi Borászat Kft. „Görögszó” elnevezésű, 2011-es évjáratú bora nyerte el, összesen pedig 9 aranyérmet és 11 ezüstöt nyertek a magyar borok. Aranyérmet kapott a Bock Borászat Libra 2011, az Eszterbauer Tüke Szekszárdi Bikavér 2012, a Gróf Buttler Egri Syrah Superior 2011, a Hétszőlő Tokaji Aszú 2004, a Koch Kunsági Rajnai Rizling Jégbor 2007, a Sárga Borház 4 puttonyos Tokaji Aszú 2010, a Tokaj Kereskedőház Tokaji Grand Selection Késői arany 2013 bora, valamint a Vesztergombi Turul 2012.

A győztes bor leírása:

A pohárban méltóságteljes, mély gránátvörös színnel érkezik, itt-ott megcsillanó bíbor reflexekkel, melyek utalnak még mindig fiatal korára. Az illatkép összetett, a kakaó, az étcsokoládé és a pörkölt fa dominál, mellette konyakmeggy és egy kis ánizs. Ezzel szemben a szánkban meglepő módon az első élmény a rengeteg gyümölcs, kiváló savgerinccel, lendülettel, frissességgel – még ifjú ez a bor a maga kategóriájában. Nem túlkoncentrált, már most az egyensúly jeleit mutatja, pár év palackérés, és egy gyönyörű, elegáns, fineszes tétel lesz belőle.