Nyári Pince, csoda a hegytetőn

Idén Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatunkra két birtok került be a Balaton partjáról. Minket is elkápráztatott a leginkább szeretett tavunk közelsége és látványa, de miután elmúlt az első ámulat, be kellett látnunk, hogy a birtokok önmagukban is méltán kerültek a tíz legszebb közé. Délelőtt a hétfőn bemutatott Jásdi Pincénél élveztük a kilátást, és közben végeztük az értékelő munkát, délután pedig Hegymagas felé vettük az irányt, hogy megnézzük a hegyet befutó szőlő legmagasabb pontján álló pincészetet, a Nyári Pincét.

Nyári Ödön két szakmában is elmélyült az igényes kézművesekre jellemző alapossággal. Solymáron péküzemet vezet, Hegymagason pedig Emese lányával készíti a makulátlan finomságú borokat. A Szent-György hegy oldalában van a birtokközpontjuk, ami egy régi présházból nőtte ki magát. Korábban jártunk már itt, és akkor is lenyűgözött miket a panoráma, ahogy madártávlatból körültekintettünk a tanúhegyeken: Nemesgulács, Badacsony, a szigligeti hegyek. Nem csodálkozunk rajta, hogy 1999-ben a Balatonfelvidék legszebb pincéje lett a Nyári Pince. Azon túl, hogy a présház és a kóstolótér építészetileg lenyűgöző, a tájba illik, és őrzi a hagyományokat. Különlegesen szép díszítő elemeit egy Somogyi Győző tervezte.

A pince története 1978-ra nyúlik vissza, amikor id. Nyári Ödön megvásárolta azt a 0,4 ha – os területet, amely a mai pince alapja. A XIX. századi présházat 1994-ben újították fel, és korszerű technológiával felszerelt erjesztő és feldolgozó teret alakítottak ki, összesen 1000 hl tároló kapacitással. A kezdeti 3 fajta, az Olaszrizling, a Chardonnay, a Szürkebarát mellé a kínálat bővülésének érdekében további fajtákat telepítettek, köztük a híres badacsonyi fajtát, a Kéknyelűt is. A terület 8,5 ha -ra bővült és 2009-re elkészült az új pinceág, melyben helyet kapott egy 50-60 fős kóstolóhelység, egy bortrezor és a hagyományos borok készítéséhez elengedhetetlen ászoktér.

Boraik elsősorban reduktív eljárással készülnek, de a 2008-ra elkészült ászoktér kiváló lehetőségeket teremt a kísérletezgetésre, hordós erjesztésre és érlelésre. 3 hordóban erjeszteni is tudnak, 2012-ben próbálták először. A hárslevelűt és a kéknyelűt majdnem egy évig tartották finomseprőn.

A Nyári Pince területei kizárólag a Szent György – hegyen találhatók. A déli oldalon Olaszrizling Chardonnay, Szürkebarát és Rajnai rizling, a keleti oldalán Olaszrizling, a nyugati oldalon pedig Kéknyelű, Cserszegi Fűszeres, Hárslevelű, Olasz és Rajnai rizling, Chardonnay valamint a Szürkebarát ültetvények vannak. A talajszerkezet igen változatos. A szőlők többsége ernyőművelésű, de ahol a fajta megkívánja, kart alakítottak ki, ahol rövid csapos metszést alkalmaznak. Szőlőik termése korlátozva van, amit egyrészt a metszéssel, majd a hajtásválogatással illetve később a fürtválogatással állítanak be. Céljuk az, hogy egy tőkén egy palacknyi borhoz elegendő szőlő legyen.

Végigkóstoltuk a sok fajtából készült boraikat. Nyári Ödön elmondta, hogy szűkíteni szeretné a kínálatot, de még nem jutott dűlőre a tekintetben, hogy melyik fajtát hagyhatná el. Borait végigkóstoltuk, és a gondos és innovatív gazda munkáján kívül a táj lelke köszönt vissza bennük.