Élre törtek a szlovák borok…

Könnyű boraival Szlovákia váratlan sikert ért el az exkluzív borászat világában. A nagy bortermelő országok nyomába ért a brüsszeli székhelyű Concours Mondial nemzetközi borversenyen (CMB), amely első alkalommal került megrendezésre Kelet-Európában, a szlovák fővárosban.

Franciaország megőrizte vezető helyét a 20. CMB-n, amelyen mintegy negyven ország 305 hivatásos borkóstolója vett rész.

Szlovákia meglepetésre a hatodik lett, a 214 bemutatott szlovák borminta 60 érmet nyert. Az éremlistán előtte álló Franciaország 709 érmet nyert 2489 mintával, Spanyolország 524, Portugália 288, Olaszország 276, Chile pedig 109 érmet vihetett haza.

Az ötven országból érkezett 8168 bor alig 1 százaléka nyert nagy aranyérmet, ebből hárommal szlovák borokat díjaztak. Szlovákia emellett 19 arany és 38 ezüstérmet nyert. Annak ellenére, hogy a szlovák borok Nyugat-Európában kevéssé ismertek, szlovák borászok a legutóbbi párizsi Vitalies internationales borversenyen május elején 9 arany és 38 ezüstérmet nyertek.

Szlovákia hagyományos bortermelő ország, bár az északabbra fekvő országok közé tartozik, a gazdaságosan művelhető borászat határán – mondta Edita Durcová szlovák borász, a zsűri tagja. A borászat hagyománya igen régi az országban, de a kommunizmus ötven éve alatt a szőlőket államosították, és a hangsúly a tömegtermelésen volt, a minőség kárára.

„Amikor valaki Szlovákiára gondol, nem jut eszébe a bor” – mondta a brazil Luíz Alberto, a zsűri tagja, aki a szomszédos Csehország morvaországi borainak ismertségét emlegeti. Ma már a szlovák borászok is hallatni kívánják a hangjukat, hangsúlyozva, hogy az ország egyedülálló bortermelő vidékkel rendelkezik a magyarországi Tokaj közelében.

„Szlovákiában talán nincs elegendő nap a fekete szőlő beéréséhez, de az éghajlata tökéletes a kellemes aromájú, gyümölcsös fehérborhoz – mondta Roman Milata, a Pozsonytól 30 kilométerre északra fekvő Modorban (Modra) működő Elesko (Éleskő) borgazdaságnak, a CMB egyik díjazottjának az ügyvezetője. Modor a legnagyobb európai Andy Warhol-gyűjteményéről is ismert.

„Ha a szlovák bor nő lenne, Cameron Diazra hasonlítana – nagyon könnyű, élénk és sokat képes adni” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Daniel Berger francia borkedvelő blogger. „Érettségükkel és kortalanságukkal a francia borok inkább a Mona Lisára emlékeztetnek, de még a legkonzervatívabb francia borbarátok is lassan nyitottabbá válnak a külföldi ízek előtt” – tette hozzá.

Szlovákiában évente mintegy 340 ezer hektoliter bort készítenek, elsősorban a belföldi piac számára, a Szlovák Borászok és Szőlészek Szövetsége szerint a szlovákok évente átlagosan 15 liter bort fogyasztanak el.

Forrás: MTI