Borral a megfázás ellen

 

Köztudott, hogy az egészség megőrzésének egyik legfontosabb alappillére a megfelelő táplálkozás. Jól bevált házi praktikaként a bacilusokkal és vírusokkal ijesztgető hideg és esős-havas évszakokban fekete és zöld tea, vöröshagyma, torma, áfonya, citrom, bodza és méz szerepel étrendünkben, hogy a nátha és meghűlés megelőzésében és a gyorsabb gyógyulásban segítségünkre legyen.

Ezek az élelmiszerek azonban nem csupán vitamintartalmuk vagy illóolajtartalmuk miatt hatékonyak a téli bajok leküzdésében, hanem a kvercetin nevű flavonoidnak is köszönhetik hatásukat, mely a szőlőnek és a bornak is természetes összetevője. A kvercetin elsősorban antioxidáns hatása miatt került az orvosi kutatások kereszttüzébe, de később megfigyelték gyulladáscsökkentő, valamint vírusellenes hatását is. Hazai kutatások is igazolták, hogy a vörösborok mellett a fehér borok is jelentős kvercetintartalommal rendelkeznek, sőt, az úgynevezett hungarikum fajták, mint például a Juhfark, a Szürkebarát, vagy a Furmint, kifejezetten gazdagok lehetnek kvercetinben. Persze a borok összetétele – így kvercetintartalma is – alapvetően sok mindentől függ, magán a szőlőfajtán kívül a termőhely és az évjárat időjárása is befolyásolja, de sok múlik a feldolgozási technológián is, hiszen a kvercetin a szőlőbogyó héjában található, így például a préselés előtti héjon tartás is növeli a borba átkerülő mennyiséget.

A cikk folytatását a Bor és Piac magazin 2013/1_2 lapszámában olvashatják, Dr. Leskó Annamária tollából.