Geönczeöl Attila

Geönczeöl Attila

Munkahely

Ital Magyarország Kft

Pozíció/beosztás

kiskereskedelmi vezető ill. szabadúszó szakíró

Munkahelyek

2013 -
Ital Magyarország Kft. Kiskereskedelmi Üzletág Vezető
2012 - 2013
Vinopolis Kft. bor kis- és nagykereskedelem Ügyvezető igazgató
2007 - 2011
Prímás Pince Esztergom ill. Vinum Primatis Zrt. Borászati vezető
2007 -
Bor és Piac Magazin Főszerkesztő
2003 - 2007
Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. Igazgató helyettes

Tanulmányok

2001 Kecskeméti Főiskola, Kertészeti Főiskolai Kar Szőlőtermesztő és borász szakmérnök
1999 Gödöllői Agrártudományi Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

Egyéb:

BBJ Wine in Hungary évkönyv szerzője és főszerkesztője 2011 és 2012

A Magyar Bormarketing Program 2008-2011, majd a Közösségi Bormarketing Stratégia 2009-2014 társzerzője, a Regionális Részstratégia írója

Borongoló Borutak Magyarországon 2003 kiadvány főszerkesztője

Szabadúszó bor- és gasztronómiai szakíró, szerkesztő: Borigo Magazin, Bor és Piac Magazin, Pesti Műsor, Élelmiszer Magazin stb.

Nemzetközi borbíráló:

Concours Mondial de Bruxelles, Finger Lakes USA, Les Grands Concours du Monde, Moldavian Wine Challenge, Sauvignon Forum, VinAgora, Vinitaly, Vinoforum stb.

Szakmai-társadalmi pozíciók:

FIJEV tagság 2008 óta (Nemzetközi Borszakírók Szövetsége)

Vidékfejlesztési Minisztérium, Bormarketing Bizottság, elnök (2010-2011)

Vinum Praemium Alapítvány (Borászok Borásza) kuratóriumának tagja 2013-ig

Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulása Garamkövesd (Felvidék), elnök

Borászati filozófia:

Főállásom mellett egy kisbirtokos pincét is működtetek. A Geönczeöl Pince valamivel több mint 1 hektáros szőlőterülettel rendelkezik a felvidéki Muzslán, ahonnan a termés a 130-150 éves garamkövesdi pincékbe kerül. A szőlőben a környezetvédelmet és fenntarthatóságot, valamint az alacsony tőketerhelést tartjuk fontosnak, tiszteljük a nagyszerű alapanyagot adó 40-50 éves tőkéket, a parlagon heverő területeket pedig fokozatosan betelepítjük. A pincében hagyományos módszerekkel, spontán erjedéssel, kíméletes módon készülnek a borok, egyelőre Zöld veltelini, Olasz rizling, Rajnai rizling, Leányka, Szent Lőrinc fajtákból. Legjobb évjáratokban születik meg az ősök nevének emléket állító Karcsa házasítás és a késői szüretelésű Olasz rizling („Ősz húrja”).