A Krúdy-fröccsnek és az Ujházi-fröccsnek egyaránt kitüntetett helye van a magyar fröccskínálatban, keletkezésükkel kapcsolatban mégis rengeteg tévhit kering a mai napig. A Gasztrorégész blognak sikerült kinyomoznia a valóságot.
Az Újházi-fröccs ismertségét egyértelműen bizarr mivoltának köszönheti. Az elterjedt recept szerint ugyanis két deciliter fehérborhoz szóda helyett 1 deciliter kovászos uborkalé társul.
Különleges italhoz különleges történet dukál: a keresztapa, Újházi Ede, a 19-20. század fordulóján élt színész és híres gourmet állítólag szentül hitte, a kovászos uborka leve közömbösíti az alkoholt, így utóbbiból többet lehet meginni. Az Újházi-fröccs összetétele és a hozzá kapcsolódó magyarázat azonban nem több, mint legenda. Ujházi Ede soha nem itta uborkalével a fröccsét. A történetből mindössze annyi igaz, hogy valóban volt saját különbejáratú fröccs receptje. Hogy ez pontosan miből állt, és hogy került bele utólag az uborka, azt IDE KATTINTVA lehet elolvasni.
Hasonlóan nem igaz, hogy Krúdy Gyula 9:1 arányban itta volna a bort és a szódát. A magyar gasztronómia 20. századi poétája, a Tafelspitzek és tyúklevesek trubadúrja szeretett jókat enni és inni, ilyen ütős fröccs elfogyasztására azonban sosem ragadtatta el magát. Ennek megfelelően az sem igaz, hogy ő mellékelt használati utasítást a recept mellé, miszerint a szóda csak azért kell, hogy „megnevettesse” a bort. Krúdynak volt kedvenc keverési aránya, de az köszönőviszonyban sem állt a neki tulajdonítottal. Hogy mi is volt az és milyen „ivós” legendákat terjesztettek még róla, az a Gasztrorégész cikkéből IDE KATTINTVA derül ki.
A Gasztrorégész blogról
A gasztroregesz.hu blogot 2021-ben indította Geri Ádám újságíró azzal a szándékkal, hogy elfeledett, izgalmas történeteket mutasson be a magyar vendéglátás és bor elmúlt évszázadaiból. Szerteágazó és mélyreható kutatásai nyomán a Gasztrorégész blog számos hagyományos magyar ételnek, italnak írta át az eddig ismert történetét. A blogról lehet tudni többek között, hogy a közvélekedéssel ellentétben Rákóczi János szakácsnak nincs köze a Rákóczi túróshoz, hogy az Ujházi-fröccs eredetileg nem tartalmazott uborkalevet és hogy Kádár János szájából soha nem hangzott el, hogy „a krumplileves legyen krumplileves”. Szintén a Gasztrorégész írta meg, hogyan lett Liszt Ferenc Magyarország első bormarketingese, hol lehetett Budapesten először pizzát enni és miért hívjuk a büféasztalt magyarul svédasztalnak. Geri Ádám már számos meghívást kapott szakértőként gasztronómiai tematikájú TV- és rádióműsorokba, a Magyar Konyha című újságban pedig szintén Gasztrorégész néven 2024 óta cikksorozatot ír.

