A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
A díjat 1995-ben alapította a francia Cointreau család. Minden évben a jegyzett gasztronómiai és borászati könyveket, nyomtatott vagy digitális kiadványokat, de még a gasztronómiai televíziós műsorokat is külön-külön kategóriákban díjazzák – közölte a magyar-angol nyelvű borkalauz szerzője.
Ripka Gergely tájékoztatása szerint a díjakat minden évben a World Cookbook Fair gasztronómiai vásáron tartják; idén a portugáliai Estorilban adták át az elismeréseket, június 19-én. Az eseményen a magyar díjazott is lehetőséget kapott a pódiumon bemutatkozni, a nemzetközi díj 30 éves jubileumán.
Ripka Gergely felidézte, hogy immár tíz éve adja ki könyvét a Tokaji borvidék sokszínű kincseit bemutatva. A TokajGuide tavaly került fel a Gourmand Awards shortlistjére az európai borturisztikai könyvek közé. A 2021-es kiadás Párizsban már kapott egy díjat (a Best European Wine Book kategóriában), míg most a 2023-as kiadást jutalmazta elismeréssel a nemzetközi szakmai zsűri.
(Forrás: MTI)