A TÓTHBORBIRTOK Pannonhalma kimagasló eredményekkel tért haza a Dél-Koreában rendezett Asia Wine Trophy 2025 nemzetközi megmérettetésről.
Az Asia Wine Trophy, melyre az idei évben több mint 3300 bor jelentkezett, Ázsia legnagyobb és legjelentősebb borversenye. A kóstolást 125 különböző zsűritag végezte négy kóstolónapon keresztül, az OIV (International Organisation of Vine and Wine, azaz a Nemzetközi Szőlő- és Bor Szervezet) és az UIOE (International Union of Oenologists, azaz a Borászok Nemzetközi Szövetsége) szigorú szabályai szerint, objektíven, közjegyzői felügyelet mellett. A szabályok többek között előírják, hogy csak az egyes kategóriák legjobb 30%-a kaphat érmet. Ez a korlátozás teszi az Asia Wine Trophy 2025 érmeit olyan értékessé a díjazott borok számára. A zsűri egyöntetű véleménye szerint a benevezett borok mind kiváló minőséget képviseltek, így az eredmény, melyet a TÓTHBORBIRTOK borai elértek, minden várakozásukat felülmúlta.
Boraik négy aranyérmet értek el a versenyen az alábbiak szerint:
- 2024 Tóthborbirtok Pannonhalma Kékfrankos rosé 2024
- 2024 Tóthborbirtok Pannonhalma Szürkebarát 2024
- 2021 Tóthborbirtok Pannonhalma Kódex Tiara 2021
- 2021 Tóthborbirtok Pannonhalma Kódex Cabernet Franc 2021
Dr. Tóth Béla alapító, tulajdonos elmondta: „Nagyon örülünk a sikernek, hiszen ez egy objektív, nemzetközi visszajelzés számunkra, hogy jó úton járunk. Igyekszünk kínálatunkat szélesre tárni, mely alapboraink és KÓDEX prémium sorozatunk mellett az idei évben két szuperprémium tétellel bővült. Külön öröm számomra, hogy a négy aranyérmet nyert tételünk mindhárom kategóriánkat képviseli.
Ifj. Kamocsay Ákos, a TÓTHBORBIRTOK borásza több mint másfél évtizede bírál a világ egyik legrangosabb borversenyén, a londoni International Wine Challange-en, így saját tapasztalatból is tudja, hogy mennyire kiemelkedő eredmény a világ összes tájáról nevezett 3300 bor közül a legjobb 30%-ba kerülni négy tételünkkel is.
„A jó bor készítéséhez kiváló csapatmunkára van szükség, amibe beletartozik a tulajdonos minőségre törekvése, a megfelelő stratégia, a szőlész munkája, amivel a szőlőültetvényt szeretetteljesen gondozza, a modern, tiszta, szakmai borfeldolgozás, amit a pincemester koordinál és minden egyéb munkamozzanat, amivel a csapatunk tagjai hozzájárulnak a sikerhez” – mondta.
(Fotó: Csapó Balázs, Kisalföld)

