Tokaj és Szecsuán fúziója

A Magyar Bormarketing Ügynökség egy valóban különleges „utazásra” invitálta a borvilág és a gasztronómia néhány értő szerelmesét: arra vállalkoztak, hogy együtt fedezzék föl Tokaj édes borainak és a szecsuáni konyha fűszeres remekeinek merész fúzióját.

A Wang Mester Éttermében megrendezett bor-ételpárosítás workshop házigazdái Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, valamint a BOR2025 Hungarian Wine Summit díszvendége, Yuan Xiaolan asszony, a Csengtui Vendéglátóipari Szövetség elnöke voltak. Az eseményhez Xu Weifeng, a csengtui Michelin-ajánlott Wanyan Étterem tulajdonosa és séfje, valamint Wang Jiankang, a 16 étteremből álló Bai Nian Shen Fu étteremlánc tulajdonosa és executive séfje is csatlakozott vendégséfként, akik a Magyar Bormarketing Ügynökség szakembereivel és Harmath Csabával, a Gault&Millau szakmai vezetőjével és egyben az esemény moderátorával közösen álmodták meg a bor- és ételsort. A résztvevők szabadon kísérletezhettek egy tucat szecsuáni fogás és tokaji tétel kóstolásával és párosításával. A szervezők célja az volt, hogy ezen gasztronómiai és kulturális eszmecsere révén tovább erősítsék az UNESCO Világörökségi helyszín Tokaj-hegyaljai borkultúra, a magyar vulkanikus borok és a kínai szellemi örökség részét képező szecsuáni konyhaművészet együttműködését.

BorsorÉtelsor
 

 

 

Chateau Dereszla Brut 2021

 

Balassa „Kacsa 2024

 

Budaházy Fekete Kúria 4:20 Cuvée 2021

 

Serpens Late Harvest 2023

 

Patricius Katinka Noble Late Harvest 2021

 

Gróf Dégenfeld Organikus Édes Szamorodni 2022

 

Grand Tokaj Édes Szamorodni

 

Harsányi Hízelgő Late Harvest 2018

 

Grand Tokaj Late Harvest 2022

 

Chateau Dereszla Tokaji 5 Puttonyos Aszú 2019

 

Royal Tokaji 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2018

Kou shui fei pian – Ökör pacal, szív, nyelv, chiliolaj, szecsuáni bors, gyömbéres-fokhagymás szósz, chiliolaj, földimogyoró

 

Chendu-i marha – Marhahús, vadpaprika, chili paprika, szecsuáni bors, só, cukor, fűszerpor, újhagymaolaj

 

Korianderes tofumetélt – Tofu héja, újhagyma, koriander, pirospaprika, újhagymaolaj

 

Száznapos tojás zöldpaprikával – Kacsatojás, zöldpaprika, balzsamecet, könnyű szójaszósz, újhagymaolaj

 

Ge-shan csirke – csirkecomb, szecsuáni bors, szárított chili paprika, földimogyoró, babpüré, szezámmag, gyömbér, fokhagyma

 

Kétszer főtt császárhús – sertéscsászár, chili bab paszta,

édes tésztaszósz, fermentált feketebab, zöldpaprika, lilahagyma

 

Mapo Tofu – tofu, fermentált feketebab, gyömbér és fokhagyma, chilipor, szecsuániborspor, újhagyma

 

Gong-Bao Csirke – Kockára vágott csirkecombok, szecsuáni bors, szárított chili paprika, hagyma, lótuszgyökér, földimogyoró, gyömbér, fokhagyma

 

Mao Xue Wang – házi készítésű hot pot alapanyagok, marhapacal, garnélarák, sertésbelek, tintahal, kacsavér, zöldségek

 

Ég és föld oldalas – sertésborda, lilahagyma, zöldpaprika, erjesztett feketebab, kömény, chilipor, tört földimogyoró,

szezámmag, csípős szósz

 

Szecsuáni Zöldborsos Hal – halfilé, üvegtészta, friss chili, savanyított chili, újhagyma, édespaprika, friss szecsuáni zöldbors

 

Főtt kínai kelkáposzta szár – kínai kelkáposzta szár, fokhagyma,

 

A valóban emlékezetesre sikerült kezdeményezés egyébként nem előzmény nélküli, hiszen a gasztronómia világában mára tényként kezelik, hogy a tokaji borok nagyon jól működnek az ázsiai ízekkel. A Magyar Kézműves Borászok Szövetsége és Herczeg Ági közösen jegyzett könyve már 2013-ban említést tett a témáról, az utóbbi években pedig már olyan neves Master of Wine címmel bíró kínai szakemberek foglalkoztak a Tokaj-szecsuán párosítással, mint Fongyee Walker, Gus Zhu és Xing Wei.

A két ízvilág találkozása akkor lépett szintet, amikor a Magyar Bormarketing Ügynökség 2024-ben 2 hónapos pilot projekt keretében több mint 3000 pohár tokaji szamorodnit és aszút kínált a vendégeknek Szecsuán tartományi székhelyén, Csengtu két híres, Michelin csillagos éttermében. A program olyan nagy sikert aratott a vendégek körében, hogy idén márciusban Rókusfalvy Pál kormánybiztos az együttműködés erősítét célzó megállapodást írt alá a több mint 300 tagot számláló Csengtui Vendéglátóipari Szövetséggel, amelynek tagjai összesen mintegy 30.000 éttermet, köztük sok fine dining és díjnyertes étteremláncot tulajdonolnak.

A szervezők joggal bíznak abban, hogy az együttműködésnek és az ilyen típusú prémium eseményeknek köszönhetően kölcsönösen erősítik egymás gasztrokulturális örökségét és a tokaji borok exportját.