2024 késő ősszén harmadszor rendeztük meg az Ősszel is Balaton 3 borkóstolót és mesterkurzust Balatonalmádiban. A megjelent borászatok közül az alábbiakban egy badacsonyi kisbirtokot mutatunk be.
Egy családi vállalkozás, a Barcza családé, akik megörököltek egy problémáktól nem mentes, de eredendően kitűnő termőhelyi adottságokkal bíró, délre néző ültetvényt, a volt badacsonyi Bormúzeum felett és alatt. Az állami gazdasági időkben a telepítések során a négy hektáros területről ledózerolták a termőréteget, a későbbi telepítések pedig 4 méter 80 centiméteres sortávval történtek, 20 fokos meredekségű lejtőn! Többek között e termőhelyet tudhatja magáénak a család, s ezért is választották a kissé szokatlan négy 80 nevet.
Az egykori telepítéskor az állami gazdaság az erózió, a déli kitettség, a meredekség negatív hatásait a telepítés előtt visszafüvesítéssel próbálta kivédeni, de még a lágyszárú talajtakaró növényzet is nehezen telepedett vissza. A szőlő-ültetések rossz hatásfokúak lettek, pedig csepegtető öntözés is segítette az életben maradásukat, a termőre fordulás pedig hosszú éveket vett igénybe. Az igen széles, ,,szellős” sortáv kísérleti célt szolgált, de csak 2000 termő tőke fért el így egy hektáron. Az ugyancsak korlátozott adottságokat 14 évvel ezelőtt a Barcza család markáns átalakításokkal elkezdte orvosolni, de tapasztalnia kellett, hogy az oltványtelepítések sikere minimális, bármennyire is ésszerűek, jól átgondoltak e változtatások, az anyagi ráfordítási igény óriási. A pincészet és a borvidék aktuális problémáiról sikereiről az egyik tulajdonost – Barcza Ákost – és fiát -Barcza Mátét – kérdeztük
Milyennek látják a 2024-es évjáratot?
E hetekben már ott tartunk, hogy boraink kiforrtak, készek. Borászati szempontból nehéz évnek látom, a szőlőművelés szempontjából nem voltak nagyon nehéz feladatok. A szüret időpontja mindenkit sokkolt, minden összeérett. A bogyók héja elég vastag volt, innen eredeztetjük a borokban is megjelent egyfajta kesernyés-fanyarságot. Emiatt a borászati beavatkozások bonyolultabbak lesznek, mint az elmúlt években voltak. Nem használunk semmiféle ,,idegen” szert, bentonitos derítést alkalmazunk és kíméletes szűréssel biztosítjuk boraink tükrösségét. Természetesen a kénes kezeléseket szükség szerint alkalmazzuk. Érzésünk szerint a bentonit igény idén magasabb lesz, további 2024-es jelenség, hogy valamilyen okból az erjedés vontatottabb volt, majd leállt, így több tételünkben maradék cukor is található 10-15 g/l mennyiségben. Nem szüreteltünk magas cukorfokkal, de mivel csak spontán erjesztéssel dolgozunk tudomásul kell vennünk, hogy az ez évi boraink nem lesznek abszolút szárazak. Reméljük megnyerik így is fogyasztóink tetszését. Hitvallásunk szerint nálunk a természet készíti a borokat, mi csak asszisztálunk hozzá.
Milyennek látják a borvidék helyzetét? ,,Nagyon szépen fejlődünk. Nem véletlen, hogy Borbély Tamás megkapta az év borásza címet, szép gesztus volt Badacsony felé. Személye, munkássága a borvidék építéséért végzett munkája példaértékű. Az elmúlt 10-15 évben itt egy egészen más borászati kultúra alakult ki, más stílusú borokat sikerült alkotni és helyben is bemutatni. Úgy érzékelem a fogyasztók oldaláról is növekszik az igény a minőségi borra, de a minőségi bemutatásra is! Bízom benne, hogy Badacsony régi fénye újra visszajön. Nem feledhetjük azt a pozitív változást, amit egykoron Szeremley Huba megjelenésével, első boraival a minőségi borászat érdekében elindított Badacsonyban. Máig tartó hatása vitathatatlan, a minőség színvonala, védelme mindnyájunk számára azóta is létkérdés. Egy teljesen új generáció közreműködésével példás összefogás alakult ki a termelők között, s ebből nem maradnak ki az Ábrahám-hegyiek sem.
Pincészetünk például havonta 1-2 alkalommal helyet ad tematikus kóstolóknak a nagyközönség számára, de meghívunk ilyen eseményekre más térségi borászatokat is. A szakmai tapasztalatok, információk borásztársak közötti átadása akadálymentes.
Hogy tudják orvosolni a klímaváltozás okozta problémákat? ,, Badacsonyban három szőlőfajtát termesztünk nagyobb mennyiségben. A Rajnai rizling jó savtermelő, a mostani körülmények között egy lágyabb bort kapunk ugyan e fajtától, de még így sincs gond testességével. A következő fajtánk a Zeusz nagyon jó savmegtartó. Mondhatjuk mindkettő jól reagál a klímaváltozásra. A harmadik a Szürkebarát. E fajtáról és rokonairól szoktuk mondani: a Pinot fajták ,,nem szeretik látni a lenyugvó napot”. Ha az ültetvény ilyen kitettségű, komoly gondokra kell számítani. A mi parcellánkon egy spontán nőtt, magas akácsor délutáni árnyékoló hatása sokat segít. E módszert más ültetvényünkön immár célirányosan telepített mandula fasorral, vagy akáccal alkalmazzuk is. A klímakihívásra tehát a megfelelő fajtaválasztást, és a másként alakított, a fürtök takarását biztosító zöldmunkát látom egyelőre biztosítéknak.”
Mi a véleményük az alkoholmentes borokról? Barcza Máté (37 éves): ,,A fiatalabb generációi tagjaként úgy látom még egy generációnak el kellene telni ahhoz, hogy e folyamat beérjen. Kóstoltunk már alkoholmentesített bort is, de jobb véleménnyel vagyok azon borokról, amelyek alkoholtartalommal bírnak.”
Barcza Ákos (67 éves): ,,Ahogy megcsinálták a sörnél, a pezsgőnél, várható volt, hogy megjelenik a bornál is az alkoholmentesség. Tudjuk azonban azt, hogy a bor esetében az alkohol nagyon fontos összetevő az íz és illat harmóniában, stabilitásban. Ha kivonjuk az alkoholtartalmat, zűrzavar támad, a sérült beltartalom visszapótlásról is gondoskodni kell tetemes költség árán. A világ egyik természetes itala a bor, amikor belenyúlunk és elkezdünk mesterségesen kivenni belőle valamit, megszűnik a természetessége. Én még nem ittam olyat, amelyik jóízű lett volna, beltartalma, zamata, ízvilága lett volna! Ez a folyamat nyilván megkerülhetetlen és egyre többen fogják választani. Aki megteheti, bele fog vágni a készítésébe.”
Tóth László, fotó: Bozzai Attila