A Carassia négy nevezett tételéből négy aranyérmet nyert Londonban

A Kárászteleki Pezsgőpincészet pezsgői idén nyolcadik alkalommal vettek részt a Champagne & Sparkling Wine World Championships versenyen, de ez az első alkalom, hogy kizárólag aranyérmekkel tértek haza. Így bebizonyosodott, hogy kiváló adottságú birtokunkon, a szőlőben és a pincészetben végzett aprólékos munka gyümölcse mindig beérik.

A Champagne & Sparkling Wine World Championships (CSWWC) versenyén, az egyetlen nemzetközi pezsgőversenyen pezsgőspecialisták bírálnak a fogyasztók új generációja számára, akik bármilyen alkalommal élvezik a pezsgőt és felismerik annak kivételes sokoldalúságát.

A bírálók magas pontszámokkal ismerték el magnum tételeik minőségét, kiemelve a Carassia karakteres ízvilágát és frissességét, valamint a gyönyörű mousse-t és a hosszú lecsengést. A magnumok hosszú érlelése elengedhetetlen a különleges pezsgők készítéséhez, ezért nem évjáratos pezsgőknél minimum 3 év érlelést választanak, míg a versenyen szereplő Collection és 773-as tételek minimum 5 évet töltöttek el finomseprűn a kárásztelki pincében.

A Carassia 773 Magnum 2018 egy mérnöki pontossággal kidolgozott házasítás, amely az évjárat legnemesebb alapboraiból készült, egy árnyalatnyi tölgyfahordós érlelt Chardonnay-val gazdagítva. A 2018-as Carassia 773 standard palackja már bizonyított, és most a Magnumon volt a sor.

A Collection a Carassia limitált sorozatainak gyűjtőmárkája, amely a kiválóság iránti elkötelezettségük csúcspontját jelképezi. Magában foglalja a Carassia esszenciáját, az egyedi terroirt, a fajták és évjáratok karakterisztikáját és a kifejezetten hosszú érlelést.

A Carassia Blanc de Blancs Brut, a pince ikonikus terméke, amely már évek óta nagy népszerűségnek örvend fogyasztóik körében. A Collection Magnumok újabb kiadása és a Carassia 773 Magnum 2018 pedig a napokban érkezik a kereskedőkhöz és a fogyasztók asztalára.

Díjazott termékeik:

Carassia 773 Magnum 2018

  • Chardonnay és Pinot Noir házasítás
  • Évjárat: 2018
  • Palackos érlelés: 60 hónap
  • Bírák megjegyzései: ropogós komplexitás, gyönyörű egyensúly, frissesség és krémesen simogató íz

Carassia Blanc de Blancs Brut

  • Chardonnay
  • Nem évjáratos
  • Palackos érlelés: 24 hónap
  • Bírák megjegyzései: friss, ízletes, fehér bors jegyekkel, precíz mousse

Carassia Collection Classic 2018 Vintage Brut Magnum

  • Chardonnay és Pinot Noir házasítás
  • Évjárat: 2018
  • Palackos érlelés: 60 hónap
  • Bírák megjegyzései: citrusos komplexitás, frissesség és nagyon hosszú lecsengés

Carassia Collection Rosé 2018 Vintage Brut Magnum

  • Pinot Noir és Chardonnay házasítás
  • Évjárat: 2018
  • Palackos érlelés: 60 hónap
  • Bírák megjegyzései: optimális érettség, roppanós és klasszikus, halvány hagymahéj szín

Bereczki Csaba borász mondja

Hatodik éve nyerő szériában van a Kárászteleki Pezsgőpincészet, a Carassia tételek sorra nyerik az aranyakat. 2024-ben a négyből négyet. Unjátok már?

Minden ilyen örömteli alkalom után egy kicsit csipkedjük magunkat, hogy most újra megtörtént, ismét nyertünk. Ennél jobb visszaigazolás nem kell arra, hogy jó úton járunk, mert a tételeink nemzetközi színvonalat képviselnek és a legrangosabb pezsgőversenyen megállják a helyüket. Bebizonyítottuk, hogy a szilágysági terroir-on nemzetközi fajtákkal dolgozva stabilan kimagasló minőséget tudunk elérni. Champagne-on kívül is lehet champagne-i minőséget megmutatni. De mi nem egy kész, ottani mintát ültettünk át a kárásztelki dombokra, hanem próbáltuk a hely adottságait megismerni és minél szélesebb körből összecsipkedni a tudást. Nem tagadjuk azt sem, hogy van egy tanácsadónk, a Legras & Haas pincészet tulajdonos-borásza, aki kritikus pontokon szokott segíteni.

Többször említetted, hogy a pezsgőnél nagyon fontos a precizitás, a kémia alapos ismerete. Tudod még tovább fokozni a precizitást, van ebben potenciál?

Szoktam mondani, hogy a pezsgő egy kiemelten technikai bor. Borokra is igaz ez, de a pezsgőre fokozottan. Folyamatosan tanulunk, nagyon sok a változó, minden évjárat feladja a leckét, de éppen ebben van a borászok feladata, felelőssége- Évről-évre úgy rakjuk össze a tételeket, hogy kisimítsuk az évjáratok egyenetlenségeit, különbségeit és ennek eredménye a fogyasztó számára a felismerhető, mindig minőségi és precíz korty.

A négy nyertes közül melyiket emelnéd ki?

Mindegyiket szeretem. A 773 az évjáratos termékünk, ami mindig évjáratos lesz, ez a csúcs jelenleg. A másik két Magnum tételnél az az érdekesség, hogy nem feltétlen évjáratos pezsgőt akartunk készíteni csak 2018-ban még nem voltak reserved-boraink, így nem évjáratos tételként már szerepeltek a piacon. Tehát a Classic és a Rosé Magnum pezsgőink már voltak piacon, csak rövidebb érleléssel. De ezekből a palackokból félretettünk hosszabb, 60 hónapos, magnumos érlelésre és ezekből küldtünk ki a versenyre. Megnyerték az aranyakat és most a boltok polcaira kerülnek, így lett tulajdonképpen mindegyik 2018-as pezsgőnkből évjáratos tétel. A következő kiemelkedő egyben az eddigi legjobbunk, a 2021-es évjárat lesz és itt jön képbe a Blanc de Blancs Brut, a negyedik aranyérmesünk, mert alapborainak nagy része ebből a szüretből van. Nagy reményeket fűzök hozzá, mert ebből is különítünk el hosszabb érlelésre.

Akkor pár év múlva érdemes lesz figyelni az akkori CSWWC aranyérmeseit. Addig mik a tervek?

Végrehajtottunk egy telepítést, hét hektár chardonnayt ültettünk, így felkerekítettük a területet 30 hektárra. Ezzel közelebb kerülünk a mérethatékonysághoz, ezt még elbírja a pince. Idén májusban megtörtént a telepítést, 99 százalékos eredéssel – három év múlva már szüretelünk innen is.