Új időszaki kiállítás nyílik szeptember végén a HAB-ban

A bor és az alkohol, valamint a hedonista mulatozás képi megjelenítésének művészettörténetét dolgozza fel a Hungarian Art & Business (HAB) művészeti központ Mámor című új időszaki kiállítása, amely szeptember 27-től látogatható Budapesten.

A kiállítás a reneszánsz mesterektől a kortárs alkotókig számos izgalmas művet felvonultatva különböző tematikus egységeken keresztül mutatja be az alkoholfogyasztás eltérő aspektusait: a mulatság örömeitől a túlzott alkoholfogyasztáson át a függőség árnyoldaláig.

A Révész Emese kurátor által rendezett kiállítás megidézi Dionüszosz-Bacchus, a bor és mulatság görög-római istenét, Picasso és kortárs magyar alkotók műveivel kiegészítve. A műveken kocsmák, családi ivászatok vagy a pálinkafőzde látomásos delíriuma jelenik meg, más képeken az alkoholmámoros vigasságok a magyar karakter jellemző vonásaként kapnak formát. Kiállítanak plakátokat és rézmetszeteket, amelyek egy része az alkoholfogyasztást szemlélteti, míg mások a túlzott alkoholfogyasztás ellen érvelnek.

A tárlaton Kondor Béla, Szinyei Merse Pál, Lotz Károly és Rékassy Csaba alkotásai mellett Balogh Kristóf, Bukta Imre, Gaál József, Nyári István, Szöllősi Dóra és Ujházi Péter művei lesznek láthatók.

A HAB művészeti központban szeptember 18-ig még látogatható a Vasarely x Fajó című kiállítás, amely egyedülálló módon mutatja be Victor Vasarely, az op-art kiemelkedő alakja és Fajó János, a geometrikus absztrakció mestere közötti szoros művészeti együttműködést. A Rieder Gábor kurátor válogatásában létrejött tárlatot eddig több mint 7500-an látogatták.

(Forrás: MTI)