Az országos protokolldesszert-pályázat küldetése, hogy felhívja a figyelmet a különleges desszertjeink tradicionális értékeire – jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Stefánia Palotában megrendezett gasztrodiplomáciai versenyen.
A Magyar Cukrász Ipartestület, a Nemzeti Protokoll Szakemberek Szervezete és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gasztrodiplomáciai desszert-pályázata „a legnagyobb magyart” helyezte középpontba, így az esemény kategóriagyőztes desszertje viselheti Széchenyi nevét – hangsúlyozta Nobilis Márton. Széchenyi István rendkívüli élete a legnagyobb vállaláson alapult: arra törekedett, hogy nemzetünk szellemi és gazdasági életét is megújítsa. Tetteit, munkásságát még felsorolni is nehéz, elég szűkebb környezetünkre, az agráriumra gondolnunk, amely számtalan szálon kötődik a tevékenységéhez – fűzte hozzá az államtitkár. Emlékeztetett, Széchenyi álmodta meg a Magyar Tudományos Akadémiát, hívta életre az első mezőgazdasági bemutatót – amelynek ma az OMÉK az utódja -, támogatta a lótenyésztést és segítette a mezőgazdaság modernizációját.
Nobilis Márton kitért arra is, a desszertek elkészítése során az alapanyagok magas minősége megkerülhetetlen. A megmérettetés résztvevői minden összetevőben egyedi, különleges és magyar, a nemzeti jegyeinket is magában hordozó műveket alkothatnak.
A desszertpályázat célja a magas szintű állami, diplomáciai és üzleti protokollalkalmak során kínálható, egyedi tányér- és protokollajándékként csomagolható desszert létrehozása volt. A pályázatra olyan cukrászati alkotásokat vártak, amelyek alapvetően magyar alapanyagokból állnak, Magyarországhoz köthetők, de a kiírók javasolták Széchenyi István kedvelt alapanyagainak felhasználását is.
A pályázatra érkezett 27 alkotásban megjelentek a nemzeti értékek, a hungarikumok és olyan alapanyagok, mint a rozmaring, a kamilla, az akácvirág, a Tokaji Aszú, az Egri Bikavér, a füstölt fűszerpaprika vagy a homoki szarvasgomba. A gyümölcsök közül idén a fürtös meggyé, a szatmári szilváé és a sárgabaracké volt a főszerep.
A tányérdesszert kategóriában a szombathelyi Mészáros Cukrászda CASINO nevű tányérdesszertje kapta az aranyérmet és a Széchenyi címet, a protokolldesszert kategóriában pedig a pilisszentiváni Richness Bonbons & Cakes cukrászda alkotása kapta az aranyérmet és a Széchenyi Emlékérmet.
Varga Ádám CASINO nevű aranyérmes tányérdesszertjének díszítése és színvilága megidézi a kaszinók színességét, bohémságát. A desszertbe Széchenyi István kedvelt alapanyagai kerültek: csokoládé, kávé, szilva és gyógynövénylikőr.
A protokolldesszert kategória győztese a rozmaringos szatmári szilvás bonbon lett, Dienes Andrea cukrászmester alkotása.
Mindkét kategóriagyőztes desszert a Gróf Széchenyi Család Alapítvány hozzájárulásával és támogatásával használhatja a Széchenyi nevet.
(Forrás: MTI/AM Sajtóiroda, fotó: Vermes Tibor)