Folytatódik az agrárcenzus szombaton

Folytatódik szombaton a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020, amelynek során személyesen keresik fel a gazdákat az összeírók.

A KSH hangsúlyozza: a hazai mezőgazdasági termelés aktuális helyzetét felmérő, teljes körű, országos felvételből nyert adatok a következő évek döntéseit, forrásfelhasználását alapjaiban befolyásolják, ezért a pontos válaszadás a mezőgazdaságban dolgozók kiemelt érdeke.

Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintetteknek kötelező a válaszadás. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat csak összesítve, név nélkül publikálja.

Agrárcenzust tízévente hajtanak végre a világ minden táján, az Európai Unió tagállamaiban erre 2019 ősze és 2021 tavasza között kerül sor.

A KSH az idei összeírás során megkeres minden olyan egyéni gazdaságot, amely a korábbi felmérések, illetve az adminisztratív nyilvántartások alapján értékesítési céllal végezhet termelést, továbbá valamennyi mezőgazdasági tevékenységet végző gazdasági szervezetet is megkeres. Az agrárcenzus a népszámlálások után a második legtöbb embert érintő felmérés Magyarországon, összesen mintegy 750 ezer címen történik.

A felmérésben a KSH adatokat kér egyebek mellett a növénytermesztési jellemzőkről, az állatállományról, a mezőgazdaságban dolgozókról, illetve a gazdaságok egy részétől az épületekről, trágyázási módszerekről, továbbá a hazai információigényeket figyelembe véve az agrárdigitalizációról is. Így az összegyűjtött adatok széleskörű elemzési lehetőséget biztosítanak majd.

A következő évek hazai és uniós támogatási, valamint egyéb agrárszakmai döntéseihez szükségesek a pontos információk; az adatok összesített formában, nyilvánosan is elérhetők lesznek, amelyek a gazdák döntéseit is segíthetik – hívta fel a figyelmet Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

Az összeírás két ütemben történik. Június 5. és 30. között az érintettek egy része online felületen tölthette ki a kérdőívet, szeptember 19. és november 22. között pedig az agrárcenzus kérdéseire összeírók segítségével válaszolhatnak azok, akik nem vettek részt a felvétel nyári szakaszában.

Az összeírók maszkot viselnek és szigorúan ügyelnek a közösségi távolságtartás szabályainak betartására, a rendszeres kézfertőtlenítő használatára és az érintésmentes kommunikációra – jelezte a statisztikai hivatal.

Az elektronikus adatgyűjtés és a pontos adatszolgáltatás lehetőséget nyújt arra, hogy az agrárcenzus előzetes adatait már 2021 tavaszán megjelentesse a KSH. A részletes, településszintű adatok 2021 végén válnak hozzáférhetővé.

(Forrás: MTI)