A 2020-as SIRHA kiállításon az ACO HygieneFirst termékcsaládjával a borászatok számára kínált vízelvezetési megoldásaira koncentrál.
Több oka van annak, hogy a 2020-as SIRHA kiállításon az ACO HygieneFirst termékcsaládján belül a borászatok számára kínált megoldásait helyezi középpontba. Az elmúlt években a magyar szőlő- és borkultúra jelentős fejlődésen ment keresztül, sorra épültek új pincészetek, illetve újultak meg a régebbiek. Talán nincs még egy olyan különleges ágazat az élelmiszeriparon belül, mint a borászat, amelyet erősen meghatároz a szezonalitás, a gyümölcs viszonylag hosszú feldolgozási ideje, valamint a késztermék tárolásának szükségessége. Mindezekből adódik, hogy a vízelvezetési rendszernek is kellőképpen specializáltnak kell lennie. Sokan egy legyintéssel elintézik a kérdést és úgy tekintenek rá, mint egy szükséges, ugyanakkor mellékes tényezőre a beruházás során. Holott gondos tervezéssel, a rendszer elemeinek körültekintő kiválasztásával számos későbbi kellemetlenség elkerülhető, illetve jelentős költség takarítható meg.
Három kulcstényező
Annak biztosítása érdekében, hogy a borászatok működése biztonságos és higiénikus legyen, a vízelvezetés kialakítása során három kulcsfontosságú területre szükséges hangsúlyt fektetni. Az első ilyen terület a tervezés: amennyiben a termelési rendszerrel összhangban alakítják ki, a vízelvezetési rendszer segítségével jelentősen csökkenthető a napi takarítási igény és költségek, miközben a padló élettartama is megnövelhető. A vízelvezető rendszer nem megfelelő specifikációja következtében a szennyvíz elöntheti az üzemi területet, veszélyeztetve ezzel a munkahely higiéniáját, illetve biztonságát, valamint növelve a fertőzésveszélyt. A következő fontos lépés a megbízható padlócsatlakozás. A jelentős fizikai és hőterhelés miatt a padlóban repedések keletkezhetnek, amelyekben megtelepedhetnek kórokozók és baktériumok. Harmadik kulcstényezőként a tisztíthatóságra kell figyelmet fordítani.
Higiénia mindenek előtt
Az ACO rozsdamentes acélból készült higiénikus vízelvezetési rendszerei a legszigorúbb EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group) normáknak is megfelelnek, és a magyar NÉBIH higiéniai minősítéssel is rendelkeznek. A bakteriális fertőzéseken túl a kellemetlen szagok kialakulása is megelőzhető az ACO rendszerével.
Különböző területek, különböző igények
Ám a fenti tényezőkkel és a higiénikus termékekkel még közel sem értünk a folyamat végére. Összehasonlítva például egy nagykonyhai vízelvezetéssel, könnyen látható, hogy a borászatok sokkal összetettebb üzemek: a szőlő beérkezésétől a palackozott borok tárolásáig a gyümölcs hosszú utat tesz meg. Ennek az útnak a különböző állomásain a vízelvezető rendszerek is más terheléssel találkoznak, más jellegű szennyeződést tartalmazó vízzel kell dolgozniuk. A szőlőgyűjtő területen a legfontosabb kérdés, hogy hogyan lehet nehéz terhek mellett biztonságos munkakörnyezetet teremteni, míg a palackozó üzemben az üvegszilánkok biztonságos összegyűjtése az egyik kardinális feladat.
A borkészítés különböző lépései során felmerülő vízelvezetési problémákat és az ACO által nyújtott megoldásokat még hosszan sorolhatnánk. Az összes felmerülő kérdésre személyesen adunk választ a SIRHA kiállításon:
- 2020. február 4-6.
- Hungexpo, A pavilon, E50 stand
Amennyiben az ACO vendégeként szeretne részt venni a kiállításon, akkor az ingyenes belépőért ezen a linken regisztráljon!
Az ACO HygieneFirst termékcsaládjáról itt tudhat meg többet: http://www.hygienefirst.com/hu
A borászatok számára kínált megoldásokról itt olvashat: http://wine.hygienefirst.com/hu