Egy globális iparági szövetség a borokat sújtó amerikai vámok eltörlését kezdeményezi

A Wine Origins Alliance tagjai minden, vámjellegű és nem vámjellegű kereskedelmi akadály eltörlését kérték az amerikai képviselőháztól.

A Wine Origins Alliance 11 ország 26 szőlészeti és borászati szervezetét tömöríti Észak-Amerikában, Európában, Afrikában, Ázsiában és Ausztráliában. A mostani megbeszélésüknek az volt a célja, hogy a politikusok figyelmét felhívják a borok kereskedelmét sújtó terhekre, valamint a termőhely-megjelölések hatékony védelmének hiányára az Egyesült Államokban és más országokban.

A 342,4 milliárd dolláros nemzetközi borforgalom 2023-ra 5,1 százalékkal növekedhet, de a szervezet álláspontja szerint a kereskedelmi korlátok akadályozzák, hogy az egyes borvidékek egyenlő esélyekkel versenyezhessenek a piacon. Ezért javasolták a kongresszusnak, az amerikai kereskedelmi képviselő irodájának, valamint az Európai Unió Egyesült Államokbeli delegációjának, hogy töröljenek el minden ilyen jellegű akadályt, és kezeljék a régiós megjelölések védelmének hiányát.

Egy 2018-as felmérés szerint az amerikai borfogyasztók 94 százaléka támogatná a félrevezető címkékkel kapcsolatos törvények szigorítását, ennek ellenére több ország – közük az USA – nem tiltja, hogy olyan földrajzi megjelölés kerüljön a címkére, amelynek a bor származásához valójában nincs köze.

A tárgyalást borkóstoló egészítette ki, egyúttal elfogadtak egy kétpárti kongresszusi határozatot is az amerikai borvidékek egyediségéről.

(Forrás: Bourgogne-wines-com)