Bemutatták a 2019-es Pálinkakiválóságok Könyvét

pálinkakiválóságok2019 pelsőczy

Főzőmesterek, pálinkaházak, vállalkozók, a szakmai érdekképviselet és a Kormány is azért dolgozott az elmúlt években, hogy nemzeti italunk magas presztízse ne végcél, hanem kiindulópont legyen.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron elmondta, hogy jelentős mérföldköveink például a pálinka fogalmának 2008-as törvényi meghatározása; a Kiválóság Program keretén belül a páratlan szakmai elismertségnek és érdeklődésnek örvendő pálinkaminősítés; a pálinka és a törkölypálinka 2013-as hungarikum-bejegyzése vagy például a nemzeti márkaépítés eszközeinek, arculati elemeinek megalkotása. Ezen folyamatok ösztönzése mára a pálinka gasztronómiai helyének újrafogalmazását, a fogyasztási kultúra megújulását eredményezte.

A felsorolt eredményeknek köszönhetően hungarikumunk neve elé ma már nem kell kitenni a nemzeti jelzőt, hiszen a pálinka csak magyar lehet. Nagy öröm számunka, hogy van egy nemzeti italunk, amelyet mi magyarok megtanultunk kifinomult, stílusos módon élvezni. Fontos célkitűzésünk, hogy a kiváló magyar pálinkatételeink ott lehessenek a világ vezető piacain – fogalmazott.

Az agártárca államtitkára kiemelte, hogy a 2019-es Pálinkakiválóságok Könyve fontos eleme a hazai és külföldi márkaépítésnek. Ízléses megjelenésével és főként szakmai tekintélyével tájékozódási pontja lesz a vendéglátásnak, a pálinkákkal foglalkozó szakembereknek. Az immár hatodik alkalommal megjelenő kiadványhoz az Agárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal büszkén járul hozzá szakmailag és tartalmilag egyaránt.

(Forrás: AM Sajtóiroda, fotó: Pelsőczy Csaba)