Kulináris kalandok, borkóstolók, túrák és mulatságok a Zöldveltelini és a Rizling nyomában: Borősz Alsó-Ausztriában

DSK 15 WH Traisental 4753 DV

Augusztus közepétől egészen novemberig varázslatos időszak köszönt be Alsó-Ausztriában, mely során a helyiek több ezer turistával közösen a bort és a gasztronómiát ünneplik. Kerékpárral vagy túrabakancsban is látogatható a 8 borvidéket magába foglaló őszi rendezvénysorozat, az ún. Weinherbst, azaz a Borősz, amelyet idén 24. alkalommal rendeznek meg és több, mint 100 borúti településen 600-nál is több rendezvény közül lehet válogatni. Így a Borősz immáron Európa legnagyobb borturisztikai eseményévé nőtte ki magát.

 

8 tipp a borvidékekről, avagy mikor és hová érdemes ellátogatni a Borősz idején

  • Retz települése egy igazi gyöngyszem a Weinviertelben, azaz a bornegyedben. Rendkívül gazdag kerékpárút hálózattal rendelkezik a település, a bringások egyik kedvence a Weinviertel DAC kerékpárút, mely szinte végig dűlők között vezet, ahol számtalan borozó, borászat és pincesor kínál lehetőséget a pihenésre és kóstolásra. Retz festői főterén a velencei reneszánsz stílusban épült Verderber-ház, valamint a barokk és biedermeier épületek között úgy érzi az ember, mintha a múltban járna. A városka még a föld alatt is tartogat látnivalót, hiszen ott található az az élménypince, amely 21 km hosszú és 30 méter mély járataival Közép-Európa legnagyobb borospincéje. A működő szélmalmot és az Althof Retz szállodát szintén a város jelképeként tartják számon. A szeptember 27. és 29. között rendezett szüreti felvonuláson, a főtéren álló két szökőkútból ingyen fehér és vörösbort is kóstolhatnak a borkedvelők.
  • Wachau, Ausztria talán leghíresebb borvidéke, az UNESCO világörökség része. A jobbára teraszos szőlőskertek a Dunára néznek és számos kerékpárút, mint az EuroVelo 6, azaz a Duna menti kerékpárút szeli át a vidéket. Várak és kastélyok, valamint számos borozó érintésével fedezhetjük fel környéket és kóstolhatjuk meg a méltán híres rizlingeket. A bencés rendi melki apátság évszázadokon át gyűjtögetett könyvtárát érdemes megtekinteni, valamint Dürnsteinban, a több mint 300 éves Domäne Wachau borászatnál egy kóstoló alkalmával megtudhatjuk, milyen szigorú minősítési kritériumok alapján készülnek ott a borok. Október 19-ig szombatonként a pincét is meg lehet tekinteni a 14 órakor tartott vezetés alatt. Rendezvénytipp: Spitzi Borősz – szeptember 27. és október 13. között a település borászai megnyitják pincéiket. 
  • A Thermenregion, vagyis a termálrégió legnagyobb boros rendezvénye igazából egy túrára invitál, mely az ún. első bécsi vízvezeték túraút egy szakaszán, 10 kilométeren húzódik Mödling és Bad Vöslau között. A Genussmeile rendezvényen ugyanis 80 borász és vendéglátó a világ leghosszabb söntésévé alakítja ezen a szakaszon a szőlőskerteket. A jobbára Zirfandli és Rotgipfler borokat két hétvégén, szeptember 7. és 8., ill. 14. és 15. kóstolhatjuk meg. Európa legnagyobb szabadtéri képkiállítása, a LaGacilly még szeptember 30-ig várja a látogatóit Baden bei Wien parkjaiban, mely szintén ebben a régióban található. A környéken ajánlott meglátogatni még Heiligenkreuz apátságát is, mely számos magyar vonatkozással rendelkezik, de megtekinthető a Mayerling vadászkastély is, mely a Habsburg dinasztia egyik tragédiáját rejti, vagy el lehet látogatni Laxenburg kastélyába, ahol a terjedelmes parkban akár csónakázni is lehet.
  • A Kremstal nyüzsgő kulturális életéről, múzeumairól, az újonnan nyitott tartományi galériájáról, a barokk göttweigi apátságról és természetesen a Zöldveltelinikről, valamint az elegánsan minerális rizlingjeiről híres. A borvidék jellegzetes borai a „Sandgrube 13 wein.sinn” nevű helyszínen, mind egy helyen megkóstolhatók. Tippünk borkóstolóra Rohrdorf, Ausztria egyik legszebb pincesora. Augusztus 22. és szeptember 1. között Krems város parkjában, a Stadparkban, a Wachauer Volksfest-en meg lehet ismerkedni a borvidékkel.
  • A Kamptalban, különösen Langenloisban sorakoznak a többszázéves hagyománnyal rendelkező borászatok, melyek modern építészeti elemekkel keverednek, mit pl. a Loisium szálloda és boros élményvilág. Az Ursin Haus vinotéka 55 helyi borász több mint 200 borát tartja, illetve itt kérhető el a kóstolókészlet és egy trezorkulcs a WEINWEG Langenlois 5,5 kilométeres túraúthoz is. Az ősrégi útvonal mentén varázslatos szőlőhegyek láthatók, melyeket pihenők és kóstolási lehetőséggel rendelkező bortrezorok szegélyeznek. A heiligensteini dűlő rizlingjei legendásan jók.
  • A Wagram borvidéken Tullnerfeld és Klosterneuburg között a Piros Veltelini fajta érzi igazán otthon magát. Szeptember 12. és 14. között Tulln belvárosában kóstolhatók a borvidék borai. Grafeneggben, a kastélypark területén komolyzenei koncertek színesítik a borvidék kulturális életét.
  • A Carnuntum borvidéken Bécs és Pozsony között leginkább Kékfrankos, Blauer Zweigelt és Zöldveltelini terem. Három kastély, Eckartsau, Hof és Orth, valamint a Donau-Auen Nemzeti Park is a látnivalók között szerepel. Carnuntumban pedig eredeti helyén tekinthető meg egy római kori városnegyed.
  • A Traisental borvidék talaján gyümölcsös és fűszeres Zöldveltelini és minerális Rizling terem. A Dunától délre, a borvidéken húzódó Traisental-kerékpárúton található Herzogenburg apátsága és St.Pölten, a tartomány központja csodás barokk belvárosával.

Az alsó-ausztriai borászok régi bortermelő hagyományokra támaszkodnak, miközben az innováció útját járják. Jól ismerik a vidék kitűnő termőtalaját, mely leginkább a Zöldveltelini, a Rajnai Rizling, a Fehér Burgundi és a Chardonnay fajtáinak kedvez, de termelnek Piros Veltelinit, Rothgipflert és Zirfandlit is, melyek a heurigerekben, azaz a helyi, hagyományos borozókban ízlenek a legjobban.

Azoknak, akik szívesen kötik össze a kellemeset a hasznossal, szállásnak olyan borászatokat ajánlott választani, ahol a hagyományos bortermelés modern építészettel és kényelemmel ötvöződik, így nem csak boros élményeket biztosítanak a vendégeknek.

Ha kíváncsi, mit is jelent pontosan a „Weinherbst”, azaz a Borősz, és milyen kalandokat kínál, látogasson el Alsó-Ausztriába, és ismerje meg a hamisítatlan osztrák vendégszeretetet!

(Forrás: Alsó-Ausztria tartomány hivatalos kultúrportálja)