12 bécsi bor kapott kiváló minősítést

Mint az ÖTW (Osztrák Hagyományos művelésű Borgazdaságok) új tagja, különösen örülünk annak, hogy az éves borbemutatónk keretében bemutathatjuk Önöknek az ÖTW legkiemelkedőbb borvidékének borait. Már több mint 20 éve végzik az ÖTW-k borvidékeik minősítését. Többéves értékelés után végre Bécsben is megtörtént az egyedülálló terroir alapján az első 12 borvidék minősítése. Győződjön meg arról, saját maga, hogy egy személyes kóstoló a Bécsi Konzulátus csodálatos légkörében száz szónál is élvezetesebb. Bécs borgazdaságai kiváló borvidékek.

A WienWein csapata kialakította a legjobb és legjelentősebb szőlőhegy termőterületeit, és ezzel csatlakozott az Osztrák Hagyományos művelésű Borgazdaságok minősítő eljárásához. 12 bécsi szőlészet elérte, hogy az ÖTW legkiemelkedőbb borvidékei címmel ismerjék el. A WienWein csapata 2017-es évjáratú borai most kerülnek először „Az ÖTW legkiemelkedőbb borvidékei” címkével a piacra. A bécsi bortermelés számára ezzel új korszak kezdődik. Ami első látásra ártalmatlan hírnek tűnik, a valóságban egy forradalmi tett a WienWein részéről: A WienWein csapata amint belépett az Osztrák Hagyományos művelésű Borgazdaságok közé, az ÖTW utóbbi 20 évben gondosan kidolgozott borvidék minősítési rendszerének részévé vált.

Egy bornak az eredete a legjellemzőbb minőségi kritériuma. A termőhely dönti el a karakterét, az érési pontenciálját és az összes aromatikus különlegességét. A borkevelők olyan autentikus borokat keresnek, melyek eredete egyértelműen világos, emiatt  termőhely minősítésének folyamata elsődleges, mely a bécsi borvidéket nemzetközileg versenyképessé teszi és hosszú távon stabil alapokra helyezi.

A következő 22 bor a 2017-es évjáratból, melyet „Az ÖTW legkimelkedőbb borvidékei” címkével szabad jelölni (borvidékek földrajzi rendszerben). Az Osztrák Hagyományos művelésű Borgazdaság Egyesületét 1992-ben alapították. Eddig 36 borgazdaság tartozott hozzá a Duna mentén (Traisental, Kamptal, Kremstal, Wagram). Most két további borvidék (Bécs, Carnuntum) csatlakozott az egyesülethez. Ezzel a tagüzemek száma 62-re emelkedett. Az ÖTW Szövetség részéről Michael Moosbrugger (Gobelsburg Kastély) egyben a Duna-régió Szövetség elnöke a két új telephely elnöke is.

Bécs, a bor fővárosa

Az osztrák fővároson belül a borvidék a közel 700 hektáros területével nem a legnagyobbak közé tartozik. Bécs azonban a világ legnagyobb olyan borvidéke, amely egéészben egy világváros határain belül fekszik.

Városi sokszínűség

Festői szőlőkertek, melyek az Északon fekvő Bisambergtől a világhírű Nussbergen keresztül a Bécs déli részén lévő Maurerbergig húzódnak, büszkén mutatják magukat a látogatóknak és a borászatoknak. A legjobb feltételeket nyújtják, hogy karakteres és kifejezetten erős borokat érleljenek.

A terroir ízei

A bécsi fehr házasításnak (Gemischte Satznak) régi hagyománya van a bécsi borászatokban. Különféle fajtájú szőlők nőnek szívesen keveredve egy szőlőkertben, a szőlőfürtöket egyszerre szüretelik és együtt dolgozzák fel. Az eredmény egy olyan bor, melyen a szármatása hagyott nyomot. A WienWein mindig is ezt a hagyományos borászatot folytatta, és keményen dolgozott azért, hogy a Gemischte Satz valódi reneszánszát élje. És az is a bécsieknek köszönhető, hogy a Gemischte Satz  a 2013-as évjárattal a régen áhított DAC-státuszt viseli. Ma a Gemischte Satz DAC-nak biztos helye van úgy a vendéglőkben, mint a színházakban és a csúcsgasztronómia borlapjain. Nemcsak Bécsben, hanem Nwe Yorktól Tokióig a top éttermekben is fokozott érdeklődés várja a Gemischte Satz-ot.

(Forrás: WienWein)