Erős a szövetség a gazdatársadalomban

NAK FB

Erős a szövetség és szoros az együttműködés a terméktanácsok és a szakmaközi szervezetek között az országban – jelentette ki az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gyöngyösi szolgáltatóközpontjának átadásán.

Jakab István emlékeztetett rá, hogy a NAK megújításának egyik célja éppen az volt, hogy a szervezet magas színvonalon, egységes szempontok alapján, erős tudás- és információs bázisra alapozva szolgálja ki a magyar gazdatársadalmat. A szavai szerint sikeresen végrehajtott átalakítás egyik eredménye, hogy a kamara gyöngyösi szolgáltatóközpontjának átadásán a hazai oktatási intézmények számára példa értékű együttműködési megállapodást írhat alá a NAK és az Eszterházy Károly Egyetem vezetője. Szerinte kizárólag az az ország lehet versenyképes uniós és nemzetközi szinten, amely a tudásra alapoz és ahol az egyetemeket használható tudás birtokában hagyhatják el a hallgatók.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta: 2016 végén indult a kamarai szolgáltató központok hálózatának kialakítása. Az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi campusától bérelt, 160 négyezetméteres létesítménnyel együtt eddig hét településen adtak át hasonló komplexumokat, a következő pedig szerdán, Pápán nyílik. A fejlesztés célja, hogy a mai kor igényeinek megfelelő tudással, információkkal lássák el a kamara tagjait. Az elnök megjegyezte: saját szolgáltatásként biztosítás-közvetítéssel és telekommunikációs segítségnyújtással is támogatják a gazdák munkáját. Emellett ezekben a központokban intézhetők az őstermelői igazolványokkal és az agrártámogatásokkal kapcsolatos ügyek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy elindult a NAK szaktanácsadói hálózata, amely ingyenes csoportos, illetve a piaci ár tizedébe kerülő egyedi tájékoztatást nyújt a gazdálkodóknak. A kezdeményezést annak érdekében hívták életre, hogy a kamarai tagok az adminisztráció helyett a termeléssel és értékesítéssel foglalkozhassanak, és ezzel is erősítsék piaci versenyképességüket. A termésbiztonság megteremtése terén tett fontos lépésként említette az elnök a május 1-től működő jégkárenyhítő rendszert, amely a gazdáktól anyagi ráfordítást nem igényel, és az unióban elsőként az ország teljes területét lefedi, évente mintegy 50 milliárd forint termelési értéket megóvva.

A magyar agrárium 2010 óta egyöntetű fejlődést mutat – jelentette ki Győrffy Balázs, aki szerint az elmúlt nyolc évben Magyarország agrár-kibocsátása másfélszeresére, míg az ágazat exportja harmadával nőtt. Eközben 70 ezer új munkahely jött létre a szakma termelő és feldolgozó szektoraiban, ám még mindig sok a kihasználható potenciál.

A mezőgazdaság szűk keresztmetszete jelenleg a fiatal szakemberek hiánya – mondta hozzáfűzve: ebből a szempontból is fontos az Eszterházy Károly Egyetemmel aláírt együttműködési megállapodás, amely a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó szakmérnök- és szaktanácsadó mellett szőlészeti-borászati képzése révén is a következő időszak meghatározó szakmai tudásbázisát jelenti majd.

(Forrás: MTI, fotó: NAK Facebook-oldala)