Tanácsolja Szombati Zsolt, a The Famous Grouse hazai nagykövete. Változnak az idők, változnak a szokások. Publius Ovidius Naso egyik versében még ezt javasolta ugyanerre a problémára: „Fűts hát fával s borral!”, de nyilván a whisky is jó megoldás.
A szürke, esős napokra Szombati Zsolt szerint a takarónk és kedvenc könyvünk mellett nem is lehetne jobb partnerünk, mint egy-egy különleges, téliesített whisky-költemény, ami garantáltan felmelegít és az ízlelőbimbóinkat sem hagyja hidegen. A The Famous Grouse hazai nagykövetének receptjei a meghitt téli hangulathoz:
Skót forró csoki
A skótok számára a whisky olyan, mint nekünk paprika: minden ízletesebb lesz tőle, ebbe pedig a forró csoki is beletartozik!
1 adag forró csoki
3cl The Famous Grouse
Narancskivonat
A díszítéshez:
Tejszínhab
Cukorkonfetti
Habcsókos whisky
A méltatlanul elhanyagolt brit gasztronómia világhírű elemeiből fantasztikus ízélményt kreálhatunk: nem kell hozzá más, csak az angol eredetű édesség, a habcsók és a skótok nemzeti itala.
4cl Famous Grouse
1 nagy kocka jég
Whisky habkarika (A jól ismert habcsók-receptet fűszerezzük egy cseppnyi whisky-esszenciával!)
A habcsók díszítéséhez:
Céklapor és/vagy citromos cukor
Whisky karamellel
A whiskyhez általában nem a karamell vagy a vanília ízét társítanánk, pedig kiváló kiegészítői az „élet vizének”.
4 cl The Famous Grouse
Házi vanília szirup (vaníliaszirup, citromlé, friss narancs)
A vaníliás whisky tetejére:
Naranccsal és citromhéjjal ízesített, karamellizált tojásfehérjehab