A szőlő-bor és a gabona magyarországi eredményeiről és a szakmai együttműködés lehetőségeiről is tájékozódott a kínai Ningszia-Huj autonóm tartományból érkezett delegáció a Földművelésügyi Minisztériumban (FM), a felek megegyeztek abban, hogy ezeken a területeken szakértői szinten is felveszik egymással a kapcsolatot.
Kína az utóbbi években Magyarország 10. legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált a magyar-kínai agrár- és élelmiszeripari kapcsolatok bővülésével – mondta a delegációt fogadó Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.
Tavaly a Kínába irányuló összes magyar export meghaladta az 500 milliárd forintot. Az agrártermékek közül a magyar sertés-, liba-, kacsa-, marha- és nyúlhús, valamint az élő ló és búza exportja is folyamatos, emellett a napokban megtörtént több hazai tejipari vállalkozás sikeres akkreditációja is. A két fél kereskedelmi kapcsolataiban még rengeteg lehetőség van, az együttműködés tovább bővíthető a környezetvédelem és a környezettechnológia területén.
Csi Tung-seng, a kínai delegáció vezetője a találkozón kifejtette: a tartományban kiemelkedően fontos a szőlőtermesztés és a gabonaágazat, ezért mindkettő esetében nyitottak a magyar kutatóintézetekkel, ágazati szereplőkkel való kapcsolatteremtésre.
A megbeszélésen mindkét fél méltatta a 16+1 együttműködés, azaz Kína, illetve Közép- és Kelet-Európa országainak összefogásával létrejött szövetség szerepét a mezőgazdasági kutatás és kereskedelem terén- a formáció miniszterelnöki csúcstalálkozóját 2017. november 27-28. között rendezik meg Budapesten.
(Forrás: MTI, fotó: FM)