Birtoklátogatások 11: Szél Fiai

Nem először jártunk Nyúlon, a Szél Fiai vendégfogadóban, hiszen a birtok már korábban is felhívta magára a figyelmet kiemelkedő minőségű bor- és gasztronómiai kínálatával.

A Szél Fiai egy komplex vendéglátó objektum, 40 fős apartman-hotellel, étteremmel, és önálló borászattal. Az egész családi vállalkozást Prisztóka Tibor építette ki, aki korábban sikeres üzleti karriert futott be, miközben egy fél évtizedet Bécsben élt és dolgozott. Nemzetközi tapasztalataira alapítva fogott bele abba a nagyívű projektbe, melynek során ezt a vendéglátó komplexumot nem városba, nem főútvonal mellé építette ki, hanem a nyúli szőlőhegyre, bízva abban, hogy olyan minőséget képes szolgáltatni, ami távolabbi pontokról is odavonzza majd a vendégeket. Mára a nyúli Szél Fiai fogadó elérte ezt a megbecsülést, hiszen ha a Michelin csillagokat itt is azzal a koncepcióval adnák ki, ahogy az az eredeti koncepcióban szerepel, akkor a Szél Fiai három csillag megérdemelt birtokosa volna. (Lévén hogy egy csillag jár az étteremnek, ahol kiválóak az ételek, kiválóak az italok, kiemelkedő a felszolgálás, két csillag jár, ha ezen felül már kisebb kitérőt is megtesz a vendég ahhoz, hogy ott lehessen, három pedig akkor jár, ha nagyobb kirándulást is megér, és a nap főprogramját is jelentheti.) Nos, a Szél Fiai vendégeinek többsége Győrből rándul ki a nyúli dombok közé, hogy egy fél napot eltölthessen itt, élvezve a kiváló ételeket, italokat, de még egy nyugodtabb Budapest – Bécs utazásba is jól beiktatható egy ebéd a nyúli fogadóban.

Most, hogy harmadszor is ellátogathattunk a Prisztóka-birtokra, még teljesebb képet nyerhettünk a gazdaság hátteréről. Sétát tehettünk a fogadó mögött emelkedő dombon, ahol szinte édenkerti idillben, bio-körülmények között fejlődnek a gazdaság kultúrnövényei, zöldségek, gyümölcsök, meg természetesen szőlő. Gyönyörű, illatos paradicsomok, lila padlizsánok, hatalmas paprikák, a közelben almafák, körtefák, naspolya, füge, és minden finomság.

A birtokhoz 2 hektár szőlőterület tartozik, részben bakművelésű, részben kordonos. Prisztóka Tibor feltehetően megfejtette a különféle szőlőfajták nyelvjárását, mert mindegyik fajtát az őt megillető egyedi bánásmódban részesít. Területén, a Vaskapu-dűlőben Rizlingszilváni, Bánáti Rizling, Cserszegi Fűszeres, Kékfrankos, Kékoportó, található, a Zwigeltet, Rajnai Rizlinget, Szürkebarátot, a Pinot Noirt felvásárolja. Borai egészen egyediek, nagy gondossággal minden szőlőt külön eljárásmódban részesít. Hogy csak néhány tételt említsünk a Prisztóka-féle borműhely különlegességei közül, ezek közé tartozik a Rajnaiból készített narancsbor, vagy a 2015-ös évjáratú Zweigeltből létrehozott vörös aszúbor. Pinot Noirja is elüt a megszokottól, 2015-ös tételénél például 20-25%-ot szűz rozéként levett a mustjából, így a megszokott könnyed Pinot-stílus helyett egy testes, zamatos, teltszínű vörösbort készített, az ünnepek italát.

Prisztóka Tibor öntörvényű emberként saját tudása, tapasztalata alapján alakította birtokát, építi fel borait. Borai némelyikét tarthatjuk izgalmas kísérletnek, más tételeit telitalálatnak. De egy biztos, hogy együtt él, együtt érez az ültetvényével, és talán valami különös módon para-pszichológiai kapcsolatot is tart velük. Valódi kézműves technológiával igyekszik a kén használatát elkerülni, vagy minimálisra korlátozni, miközben az egyes tételeit általában 2 évig hordóban tartja, ebből 2-3 hónapon keresztül finom seprőn. A pálinka-készítésben is teljesen otthon van, nincs az a gyümölcs a naspolyától a japánbirsig, amiből ne készítene elsőrangú párlatot. A Szél Fiai fogadó különleges élményt nyújt speciális boraival, zömében saját alapanyagot felhasználó konyhájával, és kellemes, nyugodt környezetével. Nem alaptalanul került az ország 12 legszebb szőlőbirtoka közé.