A Kunságtól Villányig

Hagyományos magyar fehér fajták, izgalmas Zöldveltelini-sor, klasszikus villányi Cabernet Franc, játék a reduktív és hordós tételek házasításával, öko-rosé és jégbor… számtalan izgalmas bor várja a vendégeket az Őszi Borkerten!

A Kunsági borvidéket az István Borház képviseli 2016-os Ezerfürtűvel és Kövidinkával, 2011-es Kadarkával, valamint a Kékfrankos, Zweigelt és Kadarka házasításával készült félszáraz Kakasvér borukkal.

A Mátrából érkezik a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, öt darab 2016-os tétellel. A „1014” Szürkebarát és Sauvignon Blanc reduktív technológiával készült: 14-16 órás áztatás után a mustot tisztították, az irányított erjesztést hidegkezelés, derítés, majd a palackozás követte. Hasonló eljárást követtek a Kékfrankos rosé esetében is. A „1014” Chardonnay és Hárslevelű barrique hordós érlelést kapott 12-14 óra áztatással.

A neszmélyi Szivek Pince 2016-os Zweigeltje 100%-ig ökológiai szőlőből előállított, tartályos érlelésű rosé bor. Ismét kóstolható a ZéVé Trilógia 3 tétele. A 2015-ös Zöldveltelinik sorrendben a következő eljárásokkal készültek:

  • spontán erjedésű, finomseprőn tartott, tartályos érlelésű
  • 1/2-ed része hagyományos feldolgozású, 1/2-ed része pedig egészfürtös préseléssel készült, finomseprőn tartott tartályos tétel
  • teljes egészében egészfürtös préseléssel készült, 1/3-ad része új fahordós érlelésű tétel

A somlói Tornai Pince 2015-ös Friss Zenitje reduktív technológiával készült, irányított erjesztéssel, saválló tartályban érlelt, ami megőrzi a bor friss, üde stílusát. A 2016-os Prémium Juhfark érett szőlőből készült, fele saválló tartályban, másik fele hordóban érett. Ezt házasították, megőrizve a frissességét, de megtartva a Somlóiasságát. A 2012-es Top Selection Furmint dűlőszelektált, 100%-ban hordós erjesztést és kb. 10 hónapos érlelést kapott gazdag, testes, nagy bor. 2015-ös Jégboruk Zeusz fajtából készült. A szőlőt mínusz 5 fokban szüretelték, gyors feldolgozás mellett magas cukorkoncentrációt nyertek ki. Tartályos erjesztés mellett 106 g maradék cukorral, jó savakkal, izgalmas bor született.

Villányból érkezik a Vojtek Pince. 2016-os reduktív roséjuk Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot és Portugieser cuvée-je. Két hagyományos, hordóban érlelt vörös tételt is kóstoltatnak: a 2013-as Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot házasítást, valamint a 2011-es Cabernet Franc-t.

A Balaton vidékének képviselője a Várszegi Pincészet, 3 tavalyi évjáratú tétellel. A Péntekhely-dűlőből származó Chardonnay 50% reduktív, 50% fahordós érlelést kapott, és elnyerte a Magyarország Legjobb Újbora címet. Illatában ananász, egzotikus gyümölcsök, amit a fahordós érlelésnek köszönhetően egy kis vajasság vesz körül, utóíze hosszú. Szintén ennek a dűlőnek a terméséből készült a Rizling Cuvée, mely 75% Rajnai rizling, 25% Olaszrizling (utóbbi 10%-a fahordós érlelésű). A Balatoni Borok Versenyén aranyérmet nyert tétel a Rajnai Rizlingnek köszönhetően barackos jegyekkel bír, és az olaszrizling keserűmandula illata teszi tökéletessé. A rádpusztai Rosé cuvée-t 70% Kékfrankos, 30% Merlot alkotja, reduktív technológiával készült. Illata málnás, epres, piros gyümölcsös.

Velünk lesz továbbá a több borvidéken gazdálkodó, forradalmi Revolution Winez is. Az ő tétellistájuk egyelőre titok, de Robin Hoodot idén is biztosan hoznak.

Az Őszi Borkertre jegy ezen a linken vásárolható. A belépő fejében korlátlanul kóstolhat a kiállított tételekből, és élőben követheti a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2017 verseny díjátadóját is. Az eseményen a zenét a Fritz Joe trió szolgáltatja.