Jó éjszakát, Mád!

mad_kozpontja

Szerző: Bozzai Zsófia

A Jó éjszakát mottóval 2014 óta minden évben megrendezett fesztivál idején legtöbb helyi pince meglátogatható. Mádon elég sűrűn megfordulunk, így ezúttal is beköszöntünk sok régi ismerőshöz, például Leskóékhoz a Napudvar Vendégházba, Zsiraiékhoz, Takácsékhoz, de most két olyan helyen időztünk hosszasabban, akikről kevesebbet tudunk, noha boraik minősége alapján már felzárkóztak a mádi termelők első vonalába.

Leskó István

Leskó István

 

Budaházy Pincészet

Szokolai Ákos és Kiss Dániel, Budaházy Pince

Szokolai Ákos és Kiss Dániel

A 2000-ben indult Budaházy Pincészetet Budaházy Péter indította, aki egyben a Hélia-D kozmetikai márka tulajdonosa is. A birtok boraiban is az ott megismert természethű filozófia köszön vissza. Ahogy ránézünk a palackokra, a Helia-D természetes eredetéről árulkodnak a címkéket díszítő különböző gyógynövények. Gyógyfüves kertjük a tolcsvai Dessewffy Kúria körül található, amelyet szépen felújítottak és rendbe hoztak. Természethű filozófiájuk jelesül abban köszön vissza, hogy amelyik munkafolyamatot csak lehet, azt ökológiai szemlélettel végzik.  A szőlőben nem használnak sem gyomirtó, sem rovarölő szereket.  2011 óta Szokolai Ákos a borászuk, aki úgy fogalmazott, hogy „kézművesen borászkodik”, annak ellenére, hogy nem szereti ezt a kifejezést, mert túl sok félreértésre adhat okot. Ugyanakkor minden egyes címkét saját kezével ragaszt fel a palackokra. Nem használ fajélesztőt, minimális kénnel dolgozik, száraz boraikban 50-60 mg az összkén szint, ami még egy bioborban is kevés lenne. Mindezek miatt fogalmazott úgy Ákos, hogy náluk a bor minősége 99 százalékban a szőlőben dől el.

Értékesítési vezetőjük Kiss Dániel. Jelenleg mindössze 2,5 hektáron művelnek szőlőt, hét különböző parcellán. Három dűlőben találhatóak a szőlőik, és ennek megfelelően dűlőszelektált borokkal jönnek ki a piacra. Ez a három dűlő a Szent Tamás, a Nyúlászó és a Kishegy dűlő. Nagyon alacsony hozammal dolgoznak, hektáronként 25-30 mázsával, 2,5 hektárnyi területükről 2016-ban mindössze 4950 kilogramm termést szüreteltek. Évente 5-6000 palack bort készítenek, amelynek 95 százaléka az exportpiacokon talál vevőkre nagykereskedőkön keresztül, főleg Lengyelországban és Svédországban. Itthon elsősorban éttermekben találkozhatunk a boraikkal, köztük egy Michelin-csillagos étteremben, a Costes-ben. Boraikat a prémium kategóriába pozícionálják, erről árulkodnak áraik, egy száraz furmint 4500 forint, míg egy aszú átlagos ára 15000 forint körül mozog.  A Mádi Kör megalapítása óta annak tagjai. Kóstoltunk egy 2015-ös Nyúlászó Furmintot. Ilyen tiszta zamatokkal, finom, üde gyümölcsösséggel, ugyanakkor ásványossággal találkoztunk legutóbb Franciaországban, a La Chablisienne szövetkezeti pincénél, miközben  Premier Cru és Grand Cru Chablis-kat kóstolgattunk.

 

Ferdinánd Pince

Bihari Ákos Ferdinánd

Bihari Ákos Ferdinánd és a kis Soma Ferdinánd

 

Délutáni látogatásunkon egy barátságos beagle fogadott minket, ami mindig jó kezdet, nagyon örülünk, amikor egy birtoknak kutyája van. A birtok tulajdonosának családjában a Ferdinánd keresztnév apáról fiúra száll, láttuk is a karonülő Soma Ferdinándot, a név legfiatalabb viselőjét. Minket viszont az ő édesapja, Bihari Ákos Ferdinánd vezetett be pincéjének a rejtelmeibe.

Ákos eredetileg régésznek készült, a szőlőben talált gazdag gyűjteménye is erről árulkodik: mindenféle kőzet, török pipa, több száz éves pénzérme.  A házát, pincéjét és a szőlőjét a nagyapjától örökölte. Egyébként édesapja is borászatot vezet Mádon, a Bihari Pincét. Ákos Ferdinánd 5,7 hektáron műveli a szőlőt, de minden évben egy picivel növeli a területét. Szívvel-lélekkel vetette bele magát a szakma rejtelmeibe. A vállalkozásának minden profitját a borászatba forgatja vissza, szőlőterületeket vásárol. Ezen a téren pedig nincs könnyű dolga, mert az utóbbi néhány évben nagyon elszálltak az ingatlanárak a mádi szőlőkben is. De így sem adja fel. Jelenleg három dűlőben vannak szőlői a Kishegyen, amit a helyiek Gyötrik dűlőnek neveznek, mert gyötrődés benne dolgozni, a Szent Tamásban és a Padihegyen. Minket egy Padihegy vertikális kóstolóval várt.  A Padihegyen kvarc a talajalkotó kőzet, ami nem tárolja a csapadékot, azonnal átfolyik rajta, ezért érzékennyé teszi a talajt a csapadékra. A sok eső az áldás, magas extrakt-tartalmat eredményez a borban és kevésbé rothad a termés, szárazság esetén viszont szenved a talajban a szőlő.

2013 és 2016 közötti a Padihegy Furmintjai terroir-jegyeket mutattak és tükrözték az évjárathatásokat. A 2013-as tételből 1508 palack készült. Citrusos és grapefruitos karakterű bor. Komplex, koncentrált, roppanós és friss tétel, kis kesernyés utóízzel. 2014-ből csak 768 palack készült. Illata azonban teltebb, tűzköves. Kicsit poros karakter jellemzi, extraktja 27,1 g/liter, ami 3 grammal magasabb, mint a 2013-as tételnek. 2015-ből 1200 palack fog készülni, de ez még tartályminta. Ez is virágos gyümölcsös, citrusos karakterű.  A 2016-os tételt pedig hordóból kóstoltuk meg. Ez a tétel a 2013-as évjáratra hajaz, ugyanazokkal a citrusos ízjegyekkel.

Ákos 2011 óta folytat ökológiai gazdálkodást, erőfeszítéseket tesz a természet védelme érdekében. Nem használ se rovarölő szereket, se felszívódó vegyszereket. Boraival elsősorban Budapesten találkozhatunk.

Viszlát, Mád, hamarosan visszatérünk!