Fekete Borpince – Szekszárd

A birtok története:
Fekete Mihály, a Fekete Borpince tulajdonosa a családi hagyományokat követve, szülei munkáját folytatva kezdett el borokat készíteni. A pincészet a 90-es évek elejétől családi vállalkozás lett. Mostanra a szekszárdi Iván-völgyben található présház körzetében megvásárolt területekkel együtt közel 9 hektárra nőtt a család területe, az éves kibocsátás 50.000 palack körül alakul.
A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:
A professzionális működés megkövetelte a technológiai fejlesztéseket, valamint a pince és feldolgozótér felújítását és bővítését. Jelenleg az erjesztő, tároló és palackozó összterülete meghaladja a 800 m2-t. A pince 270 m-re, a tároló kapacitás 700 hl-re növekedett. A mostani méret és a technológiai felszereltség éppen ideális egy modern, de még emberléptékű, családias pincészet számára. A feldolgozás során lehetőség szerint a szekszárdi borvidéken legalább hatszáz éves kézműves hagyományokat (nyílt kádon erjesztés, kézi csömöszölés, héjon tartás, a kadarkánál nem új tölgyfahordós ászkolás) alkalmazzuk, kiegészítve azokat modern eszközökkel és eljárásokkal.
További gondolatok a birtokról:
Fekete Mihály hitvallása: ″A szőlőművelés és borkészítés módját számomra a kezdetektől fogva a hagyományok és a környezet iránti tisztelet, valamint a boraimat fogyasztók iránt érzett felelősség határozza meg. Borászként is ugyanolyan odafigyeléssel állítom elő boraimat, mint azt korábban szőlősgazdaként tettem. A pincészethez tartozó területek ökoszisztémájának és biodiverzitásának megőrzésére is nagy hangsúlyt helyezek. Az eddigiekben is és továbbra is a célom a folyamatosan és egyenletesen jó minőségű, a szekszárdi borvidék karakterére hagyományosan jellemző gyümölcsös, bársonyos kézműves szekszárdi borok természetes és környezetbarát módon történő előállítása. Örömmel tölt el, hogy a Fekete Borpince borait fogyasztók visszajelzései és a nemzetközi, valamint hazai versenyeken elért eredmények igazolják törekvéseinket.″
Az ültetvény bemutatása:
Az Iván-völgyben, Kerék-hegyen, Decsi-hegyen és Nagy Mihály-völgyben található szőlőterületeink rendkívül jó adottságokkal rendelkeznek. Vörös- és fehér szőlőt termő területeink aránya 85-15%. Legtöbb szőlőnk a már évszázadok óta híres szekszárdi történelmi borvidék egyik legkedveltebb termőhelyén, Iván-völgyben terem. A kedvező talajösszetétel és a délnyugati fekvés kiváló minőségű szőlő termesztését teszi lehetővé. A szőlő pedig a bor lelke.
A birtok borai:
Fehérborok: cserszegi fűszeres-tramini, olaszrizling, chardonnay, fehér kadarka, tramini-cserszegi (késői szüretelésű). Rosé és siller borok: kékfrankos-zweigelt rosé, kékfrankos siller, kadarka siller, kékfrankos-cabernet franc siller. Vörös fajtaborok: kadarka, kékfrankos, zweigelt, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah. Vörös házasítás borok: Bikavér (4 féle borból), Misztérium (klasszikus bordeaux-i cuvée, 3 féle borból), Patikárius (6 féle borból), Mókamester (cabernet sauvignon és shiraz). Nemzetközi versenyeken kapott aranyérmek: Challenge International du Vin, Bordeaux (2014) Cabernet sauvignon válogatás 2011; Challenge International du Vin, Bordeaux (2013) Cabernet sauvignon válogatás 2009; Monde Selection Bruxelles (2008) Cabernet sauvignon 2003, 2004 Hazai versenyeken kapott aranyérmek: Országos Borverseny (2011) Cabernet sauvignon válogatás 2007, Shiraz 2008; Országos Rosé Borverseny (2010) Rosé cuvée 2010; Országos Borverseny (2007) Cabernet sauvignon 2003.
Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:
A festői környezetben található közel 120 éves, eredeti építésű pincében a borkóstolás maradandó élményt jelent. A teraszról remek kilátás nyílik a toszkán szépségű tájra. Az autentikus borkóstolás mellett vendégmarasztaló rendezvények, kiadós vacsorák és kényelmes szállások, finn hordószauna gondoskodnak a vendégek kikapcsolódásáról és pihenéséről. A pincében a nyári időszakban kint és bent összesen akár 50-60 fő, télen 25-30 fő ellátását tudjuk megoldani. Vendégeinket a pincénél egész évben széleskörű szolgáltatásokkal és egyedi, saját szervezésű élményprogramokkal várjuk.
Természeti és kulturális látnivalók a környéken:
Gemenc, Szálka és környéke, Sötétvölgy Természetvédelmi Terület, Garay Élménypince, Bormúzeum, Helyi Termék Bolt, Babits Mihály Emlékház, Babits Mihály Kulturális Központ és Művészetek Háza, Agóra Mozi, Német Színház (Deutsche Bühne), Bogár Tanya (néprajzi magángyűjtemény), Irodalom Háza – Mészöly Miklós Múzeum, Mézeskalácsos, Gyertyaöntő és Cukorkakészítő Múzeum, Wosinsky Mór Megyei Múzeum