Kormányzati segítséget várnak a kisüzemi sörfőzdék

A multinacionális sörgyártók által kötött kereskedelmi szerződések elleni fellépésben és célzott pályázati források megnyitásában várnak segítséget a kormánytól a kisüzemi sörfőzdék.

 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke, Gyenge Zsolt a 17. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé keretében szervezett szakmai konferencia előtt kifejtette, komplex segítséget várnak a kormánytól. Egyrészt műszaki-technológiai fejlesztésekhez szeretnének kapni ahhoz hasonló segítséget, mint amilyet korábban a borászok és a pálinka előállítók kaptak. Ebből bővítenék, korszerűsítenék, az eddigi garázsműhelyekből ipari környezetbe telepítenék a termelő egységeket.

Hozzátette: a multinacionális sörgyártók piackorlátozó szerződései ellen is fel kell lépni, amelyek szerinte mind a magyar, mind az uniós jogszabályokkal szembemennek, és lehetetlenné teszik a kisüzemi főzdék termékeinek piacra jutását. A magyarországi főzdék közel 300 különböző fajta sört állítanak elő. Tavaly 57 ezer hektolitert gyártottak, piaci részesedésük 1 százalék alatti – ismertette a 43 kisüzemi sörfőzdét tömörítő érdekvédő szervezet elnöke, aki azt prognosztizálja, hogy idén elérik az 1 százalékot.

Kifejtette, hogy a kisüzemek hektoliterre vetítve több munkatársat foglalkoztatnak, mint egy multinacionális gyártó, átlagosan 10-16 embert foglalkoztatnak, így körülbelül ezer embernek ad munkát a 60-65 magyarországi főzde. A logisztikában további körülbelül ötszázan dolgoznak.

(Forrás: MTI)