Magyar borokkal nyitották meg a munkácsi vár pincéjét

46 1

Öt magyarországi borvidék borainak a bemutatásával nyitották meg ünnepélyes keretek közt pénteken Munkácson a vár II. Rákóczi Ferencről elnevezett borpincéjét.

 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a munkácsi vár az egész régió történelmét szimbolizálja múltjával, történelmi légkörével, amely nemcsak a magyarokhoz, hanem a Kárpátalján élő többi néphez, nemzetiséghez is köthető. Ez a régió közös hazája magyaroknak, ukránoknak, ruszinoknak, románoknak, szlovákoknak, akik az elmúlt évszázadokban telepedtek meg itt.

„Nekünk magyaroknak pedig a kezdetet jelenti, hiszen honfoglaló őseink a Kárpátokon átkelve először itt pihentek meg a környező hegyek, dombok alatt” – fogalmazott. Innen indult a történelmünk, de volt olyan időszak, amikor ide visszaszorulva innen tudtunk visszakapaszkodni. Az államtitkár kifejtette, hogy a magyar kormány ezért is fontosnak tartja a munkácsi vár felújítását és Kárpátalja megerősítését. Hozzáfűzte: a magyar kormány jelentős támogatást nyújt az oktatás, az egészségügy és a szociálpolitika terén, de az utóbbi két évben különös figyelmet fordít Kárpátalja gazdasági megerősítésére is.

„Ezért indítottuk el kárpátaljai szereplőkkel közösen az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Programot, amely nagyon jó ütemben zajlik, jelenleg félidejénél tart és remélhetőleg elő fogja segíteni a helyben maradást, hogy az embereknek ne kelljen más vidékeken munkát keresniük” – fogalmazott. Jelezte, a magyar kormány nemcsak a kárpátaljai magyarok támogatására fektet nagy hangsúlyt, hanem a többségi nemzethez tartozók megsegítésére is különböző támogatási programokkal, a többi között például ukrán gyermekek magyarországi üdültetésével.

46.1
Beszédében Andrij Baloga, Munkács polgármestere örömteli eseménynek mondta a vár Rákóczi pincéjének felújítását és nagyközönség előtti megnyitását, ami szerinte fontos állomása a történelmi erődítmény életre keltésének. Kiemelte, hogy a munkácsi vár felújítása, egykori pompájának visszaállítása másfél évtizede, ha változó ütemben is, megszakítás nélkül folyik. Örvendetesnek nevezte, hogy a borpince megnyitása magyarországi vendégekkel közösen történik, mert – mint fogalmazott – a közös történelem összeköt bennünket, s nemcsak a vár, hanem az egész régió története is.Potápi Árpád János utalva arra, hogy az italok mind a magyar, mind az ukrán nép kultúrájának fontos részét képezik, nagy jelentőségűnek nevezte a magyarországi borok munkácsi bemutatkozását kárpátaljai gazdasági, politikai vezetők előtt. Elmondta, hogy a Rákóczi-pincében öt borvidék – Mátraalja, Kunság, Eger, Szekszárd és Tokaj – nedűi kóstolhatók meg.

(Forrás: MTI, fotó: Nemes János)